BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πωλητές – αγοραστές σημειώσατε Χ

Στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πωλητές – αγοραστές σημειώσατε Χ

Αμετάβλητο έμεινε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αβεβαιότητα απέτρεψε μια κίνηση προς το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων. Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη, αν στο τέλος δεν «έβγαιναν» μπροστά οι τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, παρέμεινε σταθερός στις 894,30 μονάδες, με το τόξο των συναλλαγών να καθορίζεται σε έξι μονάδες (από 891,54 έως 897,61 μονάδες). Ο τζίρος, από την πλευρά του, κυμάνθηκε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών, σε μια συνεδρίαση σχεδόν «καρμπόν» με την χθεσινή, κατάφερε στο τέλος να αποφύγει τις απώλειες, χάρη στις τραπεζικές στηρίξεις των Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζας, οι μετοχές των οποίων αυξήθηκαν κατά περίπου 1%.

Στο θετικό «γύρισμα» συνέβαλε, επίσης, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία τερμάτισε κοντά στο +3,5% και προσέγγισε εκ νέου τα 2 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ έκλεισε στα επίπεδα του +1,8%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνα συγκέντρωσαν το βάρος των περισσότερων πιέσεων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Λεωφόρος Αθηνών να μην επιχειρήσει μια κίνηση προς τις 900 μονάδες και να διατηρήσει την στασιμότητα των τελευταίων μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διακυμάνσεις περιορίζονται σε ένα πολύ στενό εύρος. 

Ευκαιρία για κέρδη η διόρθωση  

Κι αυτό, μάλιστα, ενώ η επικαιρότητα συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς εγχώριους καταλύτες: Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 8% το 2021. Τα φορολογικά έσοδα βελτιώνουν την εικόνα του προϋπολογισμού. Ο DBRS αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και ο Moody’s τις τράπεζες.  

Όμως, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές εξακολουθούν διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών.  

Γι αυτό τον λόγο, η Eurobank Equities καλεί τους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή, καθώς η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εισόδου στην αγορά, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει ένα βελτιωμένο περιβάλλον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.   

Εξάλλου, όπως σπεύδει να συμπληρώσει η επενδυτική εταιρεία, η εταιρική κερδοφορία αποδεικνύεται στο μεγάλο «όπλο» της Λεωφόρου Αθηνών, προσφέροντας αρκετά ελκυστικές αποτιμήσεις και σημαντικά περιθώρια ανόδου.   

Σήμερα, στο μεταξύ, επίκειται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τους αναλυτές να περιμένουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή του (tapering). Αποτέλεσμα αυτής της αναμονής είναι η επικράτηση μιας νευρικότητας διεθνώς (παρακολουθήστε live τις εξελίξεις στο «MR»).

Στηρίγματα από ΕΤΕ, Alpha Bank 

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, προσπάθησε να κινηθεί υψηλότερα, με αποτέλεσμα να κλείσει με άνοδο της τάξης του 0,52% και να διαμορφωθεί στις 562,72 μονάδες, ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 560 μονάδων.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 1% και τo 1,13 ευρώ. Κατά 0,8% αυξήθηκε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κινήθηκε ξανά προς τα 2,56 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank έμειναν σχεδόν αμετάβλητες, παρουσιάζοντας οριακές διακυμάνσεις, ενώ από την πλευρά της η μετοχή της Attica Bank εμφάνισε ισχυρά κέρδη της τάξης του 4,25% και έκλεισε κοντά στο 0,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,98% 1,13 ευρώ  
  • Attica Bank 4,25% 0,0884 ευρώ  
  • Eurobank 0,14% 0,8392 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,83% 2,56 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,36% 1,4 ευρώ   

Ισοπαλία στα blue chips   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές αναδείχθηκαν ισόπαλοι, χωρίς να επικρατήσουν ακραίες ή έντονες μεταβολές. Εξαίρεση αποτέλεσε η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξήθηκε αισθητά κατά 3,45% και τερμάτισε στο 1,98 ευρώ, προσπαθώντας να ανακτήσει το όριο των 2 ευρώ. Άνοδο κατά 1,5% εμφάνισε και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, απώλειες κατά 1,5% παρουσίασε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η μετοχή της μητρικής ΓΕΚ Τέρνα υποχώρησε κατά 0,5%, μετά τα ερωτήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Κατά 1,1% διολίσθησαν και οι μετοχές των ΔΕΗ, Τιτάνα και Jumbo.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Πλαίσιο να ενισχύεται κατά 2,6% και τα 4,28 ευρώ, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Κέρδη της τάξης του 4,4% εμφάνισε και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, με τις BriQ – Quest να ακολουθούν στο +3,8%.

Συνολικά, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 43 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 25 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News