BUSINESS & FINANCE

Επιμένει η στασιμότητα στο Χ.Α. – Μάχη για το πρόσημο

Στο -0,16% και τις 892 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Επιμένει η στασιμότητα στο Χ.Α. – Μάχη για το πρόσημο

Στάσιμο είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στη διεθνή αβεβαιότητα (Federal Reserve, Evergrande), αδυνατώντας να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.20), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,16% και υποχωρεί ανεπαίσθητα στις 892,92 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,33 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 891,54 έως 897,61 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 30 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες σχεδόν τέσσερις ώρες. 

Η σημερινή αδυναμία της ελληνικής αγοράς απορρέει κατά κύριο λόγο από τις πιέσεις στην Aegean, η οποία εμφανίζει απώλειες της τάξης του 2%.  Κατά περίπου 1% διολισθαίνουν και οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα – Jumbo, ενώ οι τράπεζες αδυνατούν να παράσχουν επαρκή στηρίγματα στον Γ.Δ. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Λεωφόρος Αθηνών να μην επιχειρεί μια κίνηση προς τις 900 μονάδες και να διατηρεί την στασιμότητα των τελευταίων μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διακυμάνσεις περιορίζονται σε ένα πολύ στενό εύρος. 

Ευκαιρία για κέρδη η διόρθωση  

Κι αυτό, μάλιστα, ενώ η επικαιρότητα συνεχίζει να τροφοδοτείται με θετικούς εγχώριους καταλύτες: Οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 8% το 2021. Τα φορολογικά έσοδα βελτιώνουν την εικόνα του προϋπολογισμού. Ο DBRS αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία και ο Moody’s τις τράπεζες.  

Όμως, όπως παρατηρεί ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, οι επενδυτές εξακολουθούν διατηρούν την επιφυλακτική τους στάση, καθώς η συναλλακτική αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών.  

Γι αυτό τον λόγο, η Eurobank Equities καλεί τους επενδυτές να επιδείξουν υπομονή, καθώς η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση προσφέρει ένα σημαντικό σημείο εισόδου στην αγορά, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει ένα βελτιωμένο περιβάλλον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.   

Εξάλλου, όπως σπεύδει να συμπληρώσει η επενδυτική εταιρεία, η εταιρική κερδοφορία αποδεικνύεται στο μεγάλο «όπλο» της Λεωφόρου Αθηνών, προσφέροντας αρκετά ελκυστικές αποτιμήσεις και σημαντικά περιθώρια ανόδου.   

Σήμερα, στο μεταξύ, επίκειται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με τους αναλυτές να περιμένουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωσή του (tapering). Αποτέλεσμα αυτής της αναμονής είναι η επικράτηση μιας νευρικότητας διεθνώς.  

Μικρές διακυμάνσεις στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,27% και τις 558,29 μονάδες, αδυνατώντας να διασπάσει τις αντιστάσεις των 560 μονάδων. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 0,7% και τo 0,83 ευρώ. Κατά 0,6% διολισθαίνει και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία φαίνεται ότι χάνει το τεχνικό όριο του 1,4 ευρώ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,6% και το 1,12 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank εμφανίζει ισχυρά κέρδη της τάξης του 6% και διαπραγματεύεται στο 0,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,63% 1,126 ευρώ  
  • Attica Bank 6,13% 0,09 ευρώ  
  • Eurobank -0,72% 0,832 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,16% 2,535 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,64% 1,396 ευρώ   

Ισοπαλία στα blue chips   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές είναι σχεδόν ισόπαλοι, χωρίς να καταγράφονται ακραίες ή μεγάλες διακυμάνσεις. Εξαίρεση αποτελεί η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία αυξάνεται αισθητά κατά 3% και διαπραγματεύεται στο 1,97 ευρώ, προσπαθώντας να ανακτήσει το όριο των 2 ευρώ. 

Στον αντίποδα, απώλειες κατά 1,4% παρουσιάζει η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Κατά 1,9% υποχωρεί και η μετοχή της Aegean, η οποία διολισθαίνει στα 5,1 ευρώ, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο -1%. 

Καλύτερη είναι η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη μετοχή της Πλαίσιο να ενισχύεται κατά 3,3% και τα 4,31 ευρώ, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.20), 55 μετοχές κινούνται ανοδικά, 43 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 24 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς     

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News