Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 12:17 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς φτάσαμε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Σε μειοψηφία το δημόσιο και εφαλτήριο πράσινης ανάπτυξης

Πώς φτάσαμε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Σε μειοψηφία το δημόσιο και εφαλτήριο πράσινης ανάπτυξης

Την πρόθεση της να τρέξει «γρηγορότερα» τον επενδυτικό της σχεδιασμό, αξιοποιώντας στο έπακρο το θετικό momentum στις αγορές μαρτυρά η κίνηση-έκπληξη της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται να «κουμπώσει» με τους διακηρυγμένους στόχους της Διοίκηση Στάσση για γενναία στροφή στην πράσινη παραγωγή ενέργειας, όπως υπογράμμισε και εχθές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Α εξαμήνου του 2021 σε αναλυτές. 

Με την συμμετοχή των αναλυτών να φτάνει τους 120, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο timing της κίνησης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Επιχείρησης να εξηγεί ότι τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και η ανάγκη για την χώρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, με την κίνηση αυτή, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Με δεδομένη την υπό εξέλιξη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και συνολικότεραστις χώρες των Βαλκανίων τα κεφάλαια που θα αντληθούν, μεταξύ άλλων,ισχυροποιούν την θέση της εταιρείας και την καταστούν ικανή να μετάσχει ενεργάστις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα με νέα projects και deals. Με επενδυτικό πλάνο ύψους 8,4 δισ. ευρώ, πρώτοι στόχοι της ΔΕΗ είναι έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει ειδική αναφορά.

«Η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η πλευρά του «Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ και Υπερταμείο) σε ανακοίνωσή του για την ΑΜΚ της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν το Δημόσιο να μην συμμετάσχει πλήρως στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ και συνεπώς το ποσοστό του θα πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας (33-34%). Διατηρώντας καταστατική μειοψηφία και μάνατζμεντ θα επιτρέψει να κτίσουν θέσεις στην μετοχή της ΔΕΗ όσο το δυνατόν περισσότεροι ξένοι ισχυροί θεσμικοί, που μαζί με τους Έλληνες εκτιμάται ότι θα καλύψουν εύκολα την αύξηση κεφαλαίου.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
    να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

Να σημειωθεί ότι οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News