BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι πωλητές – Απειλούνται οι 890 μονάδες

Στο -0,48% και τις 887 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι πωλητές – Απειλούνται οι 890 μονάδες

Επανέρχονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -παρά τη θετική εκκίνηση- αυτή την στιγμή υπαναχωρεί κάτω από τα στηρίγματα των 890 μονάδων, αναζητώντας επειγόντως «αναχώματα» στην εν εξελίξει διόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,48% και διαμορφώνεται στις 887,84 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (892,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10,5 μονάδες (από 887,84 έως 898,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 48 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Το νέο κύμα ρευστοποιήσεων, το οποίο διατηρεί τη Λεωφόρο Αθηνών στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός μήνα, εδράζεται κυρίως στις πιέσεις που εκδηλώνονται στα μη τραπεζικά blue chips, με τις μετοχές των Viohalco – ΕΥΔΑΠ – ΔΕΗ να αποτελούν τους αρνητικούς «πρωταγωνιστές».

Επιβεβαιώνεται ο άτυπος κανόνας

Μάλιστα, η καθοδική κίνηση επέρχεται κόντρα στο κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία από το πρωί εμφανίζουν σημαντικά κέρδη, σε μια προσπάθεια ανάκτησης των χθεσινών απωλειών. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρίσκεται στο +1% (χθες έχασε 1,7%) και ο γερμανικός DAX στο +1,5% (χθες έχασε 2%).

Βέβαια, οι πηγές ανησυχίες για τους επενδυτές (Federal Reserve, Evergrande) παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, απειλώντας τις αγορές με μια περαιτέρω διόρθωση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.

Εξάλλου, όπως επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, μπορεί η ελληνική αγορά να ακολουθάει πάντα τις ξένες στη διόρθωση, δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο σε περιόδους ανοδικής τάσης των διεθνών αγορών. 

«Χάθηκε» η στήριξη των τραπεζών

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την χθεσινή αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Moody’s και την άκρως θετική εκκίνηση (+1,5%), αυτή την στιγμή έχει διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχωρεί κατά -0,29% και τις 554 μονάδες, έχοντας «χάσει» όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία από το πρωινό +1,8% βρίσκεται τώρα στο -0,6%, αδυνατώντας να ανακάμψει από το χθεσινό -5,7%. Κατά 0,8% υποχωρεί και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,83 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,9% και το 1,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζεται πιο φειδωλή στις διακυμάνσεις, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 1,11 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,27% 1,117 ευρώ
  • Attica Bank 3,61% 0,086 ευρώ
  • Eurobank -0,84% 0,831 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,48% 2,478 ευρώ
  • Πειραιώς 0,88% 1,381 ευρώ

Επανήλθαν οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν ανακτήσει τα «ηνία» της χρηματιστηριακής αγοράς, εξαιτίας των ρευστοποιήσεων σε Viohalco, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, οι μετοχές των οποίων χάνουν άνω του 1,5%. Κατά 1,4% υποχωρεί και η μετοχή της Mytilineos, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνονται οι απώλειες σε ΟΤΕ – Ελλάκτωρ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΧΑΕ προσπαθεί να αντισταθεί στο πτωτικό κλίμα, κερδίζοντας 1% και αναρριχόμενη στα 3,6 ευρώ. Μικρότερου εύρους άνοδο εμφανίζουν και οι μετοχές των Coca – Cola, Aegean και Σαράντης.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 33 μετοχές κινούνται ανοδικά, 73 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News