BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις – Πώς «χάθηκαν» 1,1 δισ. ευρώ

Στο -2,27% ο Γ.Δ. - Πτώση 5,7% στην ΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις – Πώς «χάθηκαν» 1,1 δισ. ευρώ

Στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μηνός – από τις 20/8 – τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις και υπαναχώρησε στα στηρίγματα των 890 μονάδων, καθώς απώλεσε περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αισθητή πτώση της τάξης του 2,27% και διολίσθησε στις 892,13 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 20,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (912,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 886,07 έως 902,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και να υπερβαίνει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Οι σημερινές απώλειες, οι οποίες ήταν οι χειρότερες από τις 19 Ιουλίου, αποτέλεσαν απόρροια κυρίως του τραπεζικού κλάδου (-4%), καθώς η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατρακύλησε στο -5,7% και τα 2,49 ευρώ. Κατά 4,3% μειώθηκε και η μετοχή της Alpha Bank.

Έντονες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν και στα μη τραπεζικά blue chips, τα οποία έκλεισαν συλλήβδην σε αρνητικό έδαφος. Στο σύνολο της αγοράς, εξάλλου, μόλις 22 μετοχές κατάφεραν να αποφύγουν τις απώλειες, εκ των οποίων οι 18 ενισχύθηκαν και οι τέσσερις έμειναν αμετάβλητες.

«Επιστροφή» στα τέλη Αυγούστου

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν βρήκε «αντισώματα» στις διεθνείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να χάσει την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου, δηλαδή του τελευταίου μήνα.

Η εικόνα στις αγορές του εξωτερικού προκάλεσε προβληματισμό, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,8%, ενώ οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο υπερβαίνουν το 2%. Με απώλειες άνω των 400 μονάδων ξεκίνησε και ο Dow Jones στη Wall Street.

Πώς «χάθηκε» ο αντίκτυπος από τον DBRS

Το κύμα ρευστοποιήσεων συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενεργοποιώντας το γνωστό και ως tapering.

Παρότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των επιτοκίων, η σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές, και ιδίως τις πιο ανεπτυγμένες.

Περαιτέρω νερό στον μύλο των ανησυχιών ρίχνει και η Κίνα, καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης της κατασκευαστικής εταιρείας China Evergrande Group απειλεί την πορεία ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως είναι εύλογο, όλα τα παραπάνω κατέστησαν αδύνατο για τους επενδυτές να αποτιμήσουν και να «περάσουν» στο χρηματιστηριακό ταμπλό την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, κάτι που αποτέλεσε ακόμη μία θετική εξέλιξη για τη χώρα.

Απώλειες έως 5,7% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, παρά τις θετικές ειδήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 4,03% και τις 555,90 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Αυγούστου.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφηκαν στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε κατά 5,7% και τα 2,5 ευρώ. Κατά περίπου 4,3% μειώθηκε και η μετοχή της Αlpha Bank, η οποία επέστρεψε στο τεχνικό σημείο του 1,2 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μετοχές των Πειραιώς και Eurobank βρέθηκαν στο περίπου στο -3%, καθώς υποχώρησαν στο 1,36 και στο 0,83 ευρώ, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο -6% και το 0,08 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -4,27% 1,12 ευρώ
  • Attica Bank -6,11% 0,083 ευρώ
  • Eurobank -2,90% 0,838 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -5,68% 2,49 ευρώ
  • Πειραιώς -3,32% 1,369 ευρώ

«Κόκκινο» το ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ήταν εξαρχής οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΔΕΗ να παρουσιάζουν πτώση άνω του 3%. Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 2% έως 3% εμφάνισαν οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, Aegean, Γεκ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Mytilineos.

Εξίσου αρνητικό αποδείχθηκε το κλίμα και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Intrakat (-4,6%), ΑΒΑΞ (5,3%), ΕΛΤΟΝ (5,8%), Intracom (5,4%), Πλαστικά Θράκης (5,9%) και Κρι – Κρι (3,3%).

Συνολικά, 18 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 101 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ μόλις τέσσερις μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,1 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News