Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 17:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβαθμίζει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: Αναβαθμίζει και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Moody’s, ο οποίο αναθεώρησε στο Β2 (από Caa1) την πιστοληπτική ικανότητα των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank, καθώς και στο Β3 (από Caa2) την πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς. Το outlook και των τεσσάρων αξιολογήσεων αυξήθηκε, επίσης, σε θετικό.

Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου, η σημερινή αναβάθμιση συνιστά αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αλλά και των θετικών προοπτικών για την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Επιπλέον, εξηγεί ο Moody’s, η αξιολόγηση είναι απόρροια των πρόσφατων αλλά και των επερχόμενων εκδόσεων τίτλων senior preferred, στο πλαίσιο του κανόνα MREL για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια, κάτι το οποίο αλλάζει τη δομή των δανειακών υποχρεώσεων και ενισχύσει τα διαθέσιμα αποθεματικά.

Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε θέση να διαχειρίζονται τα νέα προβληματικά δάνεια, τα οποία «γεννήθηκαν» από την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί ότι μια νέα αναβάθμιση είναι πιθανή τα επόμενα τρίμηνα, εφόσον:

  • διατηρήσουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους
  • εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια αναδιάρθρωσης, μέσω της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και αυξήσουν την πιστωτική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Εκτιμά δε, ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ετησίως κατά περίπου 5% την περίοδο 2021 – 2022, κάτι το οποίο θα παράσχει τις κατάλληλες ευκαιρίες στις τράπεζες να ενισχύσουν το δανειακό χαρτοφυλάκιο και να τονώσουν τα έσοδά τους.

Από την άλλη πλευρά, καταλήγει ο Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, μέσω της ποιότητας των κεφαλαίων τους, του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου (DTCs) και των δυσκολιών στη μείωση των προβληματικών δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή αναβάθμιση επέρχεται στο πρόσφατο μπαράζ θετικών εξελίξεων, το οποίο κορυφώθηκε την Παρασκευή με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News