BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με «μπροστάρη» τις τράπεζες

Στο +0,65% και τις 897 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια αντίδρασης με «μπροστάρη» τις τράπεζες

Προσπάθεια ανάκαμψης από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να ανακτήσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, έχοντας ως σύμμαχο και το βελτιωμένο κλίμα στις ξένες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,65% και διαμορφώνεται στις 897,97 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (892,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 5,5 μονάδες (από 892,72 έως 898,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, φθάνοντας τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η ελληνική αγορά, η οποία χθες βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου ενός μήνα, επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να προσεγγίσει εκ νέου το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων.

Σε αυτό, όπως προαναφέρθηκε, συμβάλλει και το κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ανακάμπτει στο +0,8% (χθες έχασε 1,7%) και τον γερμανικό DAX στο +1% (χθες έχασε 2%).

Ωστόσο, οι πηγές ανησυχίες για τους επενδυτές (Federal Reserve, Evergrande) παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, απειλώντας τις αγορές με μια περαιτέρω διόρθωση, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα επηρεάσει και τη «ρηχή» Λεωφόρο Αθηνών.

Εξάλλου, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ελληνική αγορά ακολουθάει πάντα τις ξένες στη διόρθωση, ενώ δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο σε περιόδους ανοδικής τάσης των διεθνών αγορών. 

Με ώθηση από Moody’s οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, λαμβάνοντας ώθηση από την χθεσινή αναβάθμιση του οίκου αξιολόγησης Moody’s, κινείται σταθερά ανοδικά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,26% και τις 562 μονάδες, παρέχοντας στηρίγματα στον Γ.Δ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κερδίζει 1,8% και προσπαθεί να ανακάμψει από το χθεσινό -5,7%. Κατά 1,7% ενισχύεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία επαναπροσεγγίζει το 1,14 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται κατά 1,3% και το 1,38 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank εμφανίζει πιο φειδωλή στις διαπραγματεύσεις, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 0,84 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,74% 1,1395 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,083 ευρώ
  • Eurobank 0,29% 0,8404 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,81% 2,535 ευρώ
  • Πειραιώς 1,31% 1,387 ευρώ

Κυριαρχία των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν σχεδόν απόλυτα το χρηματιστηριακό ταμπλό, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές.

Επιπλέον, κέρδη της τάξης του 1% παρουσιάζουν και οι μετοχές σε Lamda Development, Aegea, Σαράντης, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Motor Oil και Mytilineos. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΤΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ υποχωρούν ήπια κατά 0,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News