BUSINESS & FINANCE

Απώλειες άνω του 2% για το Χ.Α. – Απειλούνται και οι 890 μονάδες

Στο -2,3% και τις 891 μονάδες ο Γ.Δ. - Απώλειες έως 5% στις τράπεζες

Απώλειες άνω του 2% για το Χ.Α. – Απειλούνται και οι 890 μονάδες

Διαστάσεις παίρνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιστρέφει στα επίπεδα των 890 μονάδων, εξαιτίας των εισαγόμενων πιέσεων από τις αγορές του εξωτερικού και των ανησυχιών για το tapering στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών (13.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ισχυρή πτώση της τάξης του 2,34% και διολισθαίνει στις 891,13 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 21,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (912,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 890,68 έως 902,34 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και να υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίωρο.

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στον τραπεζικό κλάδο, όπου η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατρακυλά στο -5% και τα 2,5 ευρώ. Κατά 4% υποχωρεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Σε χαμηλό ενός μήνα ο Γ.Δ.

Η Λεωφόρος Αθηνών επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την αδυναμία εξεύρεσης «αντισωμάτων» στις διεθνείς πιέσεις, με αποτέλεσμα να χάνει την επαφή με το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου, δηλαδή του τελευταίου μήνα.

Η εικόνα στις αγορές του εξωτερικού, εξάλλου, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,8%, ενώ οι απώλειες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο υπερβαίνουν το 2%. Με απώλειες άνω των 500 μονάδων ξεκίνησε και ο Dow Jones στην προ-αγορά της Wall Street.

«Χάνεται» ο αντίκτυπος από τον DBRS

Το κύμα ρευστοποιήσεων συνδέεται άρρηκτα με την επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, γνωστό και ως tapering.

Παρότι δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αύξηση των επιτοκίων, η σταδιακή απόσυρση της φθηνής ρευστότητας εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σημαντικά τις αγορές, και ιδίως τις πιο ανεπτυγμένες.

Περαιτέρω νερό στον μύλο των ανησυχιών ρίχνει και η Κίνα, καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης της κατασκευαστικής εταιρείας China Evergrande Group απειλεί την πορεία ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Όπως είναι εύλογο, όλα τα παραπάνω καθιστούν αδύνατο για τους επενδυτές να αποτιμήσουν και να «περάσουν» στο χρηματιστηριακό ταμπλό την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο DBRS, κάτι που αποτέλεσε ακόμη μία θετική εξέλιξη για τη χώρα.

Ισχυρές απώλειες έως 5% τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων, παρά τις θετικές ειδήσεις των προηγούμενων εβδομάδων, με αποτέλεσμα λίγο πριν το μέσο των συναλλαγών να υποχωρεί κατά 3,4% και τις 559,44 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Αυγούστου.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφονται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολισθαίνει κατά σχεδόν 5% και τα 2,5 ευρώ. Κατά περίπου 4% μειώνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία επιστρέφει στο τεχνικό σημείο του 1,3 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank βρίσκονται στο 2,7%, καθώς υποχωρούν στο 1,13 και στο 0,83 ευρώ, αντίστοιχα. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διαπραγματεύεται στο +0,7% και το 0,89 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,73% 1,138 ευρώ
  • Attica Bank 0,68% 0,089 ευρώ
  • Eurobank -2,78% 0,839 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,85% 2,512 ευρώ
  • Πειραιώς -3,95% 1,36 ευρώ

«Κατακόκκινο» το ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των Aegean, Lamda Development, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ να παρουσιάζουν πτώση άνω του 3%. Από εκεί και πέρα, απώλειες της τάξης του 2% έως 3% εμφανίζουν οι μετοχές των Coca – Cola, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ.

Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Intrakat (-5,75%), ΑΒΑΞ (4,2%), Intracom (5%), Πλαστικά Θράκης (4,2%) και ΕΛΤΟΝ (4%).

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.30), μόλις 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 95 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ τρεις μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,0 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News