BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μπουμ» στον τζίρο και επιστροφή στις 910 μονάδες

Στις 912,8 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,40%

Χρηματιστήριο: «Μπουμ» στον τζίρο και επιστροφή στις 910 μονάδες

Άνω των αντιστάσεων των 910 μονάδων έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να «σώσει» στο τέλος το θετικό πρόσημο, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από την έντονη μεταβλητότητα και τον υψηλό συναλλαγματικό όγκο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων, κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,40% και ενισχύθηκε στις 912,81 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,16 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες (905,24 έως 913,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 125 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ στις τράπεζες

Τόσο η μεταβλητότητα όσο και ο υψηλός όγκος εδράστηκαν, κατά κύριο λόγο, στο σημερινό κλείσιμο της σειράς παραγώγων, κάτι το οποίο επέφερε σημαντική νευρικότητα στην χρηματιστηριακή αγορά. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Γ.Δ. κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο στο… παρά πέντε.

Στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, από την άλλη πλευρά, παρείχαν τα αισιόδοξα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία εξακολουθούν να αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα των εισηγμένων και τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας.  

Γι αυτό άλλωστε, στο ταμπλό ξεχώρισε το +3,6% στη μετοχή της Jumbo, η οποία κατάφερε να επιστρέψει στην προ-πανδημίας οικονομική κατάσταση. Άκρως θετική ήταν και η συμβολή των τραπεζών, οι οποίες άγγιξαν τις αντιστάσεις των 580 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,5%. 

DBRS και αλλαγές στους δείκτες FTSE 

Την ίδια ώρα, προσδοκίες υπάρχουν και για το αποψινό report του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, o οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα (από BB Low σε ΒΒ), ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του γερμανικού οίκου Scope.   

Μετά το κλείσιμο της αγοράς, παράλληλα, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Πειραιώς, η μετοχή της οποίας αναμένεται να εισαχθεί στους δείκτες FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε κέρδη της τάξης του 1,2%, ενώ οι τράπεζες αποχαιρέτισαν το πενθήμερο με άνοδο 2,8% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο 1,7%.

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων αλλά και να προσεγγίσει με αξιώσεις τις αντιστάσεις των 580 μονάδων. Έτσι, τερμάτισε στο +1,50% και τις 579,23 μονάδες.  

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χάρη στην επιβεβαίωση των επαφών με την EVO για το σύστημα των POS, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί κατά 1,9% και τα 2,64 ευρώ. Μικρή άνοδο κατά 0,6% εμφάνισε και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, ως απόρροια των αλλαγών στους δείκτες του FTSE.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank αυξήθηκε κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στο 1,17 ευρώ, μία ημέρα μετά την επιτυχή άντληση των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο +1,8%. Η μετοχή της Attica Bank δε, ανέκαμψε ισχυρά στο +13%, ανακτώντας ένα μέρος των ισχυρών απωλειών της εβδομάδας (εν όψει reverse split, AMK). Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 1,3% 1,17 ευρώ  
  • Attica Bank 13,04% 0,0884 ευρώ  
  • Eurobank 1,77% 0,873 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 1,93% 2,64 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,64% 1,416 ευρώ  

Μεταβλητότητα στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,6% και τα 13,87 ευρώ, χάρη στα σημαντικά κέρδη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του 2019.   

Από εκεί και πέρα, ισχυρή άνοδο της τάξης του 3,9% εμφάνισε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ πέριξ του 1,5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για τη μετοχή της Motor Oil. Άνοδο κατά 1,4% σημείωσε, επίσης, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχώρησε κατά περίπου 0,6%, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη του α’ εξαμήνου ήταν σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Άνω του 3,5% διολίσθησαν, επίσης, οι μετοχές των Viohlaco – ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ τερμάτισε στο -2,3% και της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -2%.     

Συνολικά, 49 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News