BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση χωρίς να εντυπωσιάζει

Στις 907 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,4%

Χρηματιστήριο: Ανοδική κίνηση χωρίς να εντυπωσιάζει

Στηρίγματα από επιλεγμένα blue chips λαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, χάρη και στο ανοδικό κλίμα που παρατηρείται από το πρωί στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,41% και ενισχύεται στις 907,70 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (904,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 905,84 έως 908,8 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Η ανοδική κίνηση εδράζεται κατά κύριο λόγο στο «ξέσπασμα» της μετοχής του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται άνω του 2,5%, αλλά και στις σημαντικές βοήθειες από τις μετοχές των Alpha Bank και Coca – Cola, οι οποίες στηρίζουν το θετικό κλίμα. 

Διατηρείται η αδράνεια στο παρασκήνιο 

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, και πάλι καθίσταται σαφής η αδυναμία εκδήλωσης μιας πειστικής ανοδικής κίνησης, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει όλους όσους ασχολούνται με την χρηματιστηριακή αγορά.

Κι αυτό, διότι το τελευταίο διάστημα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα η ισχυρή ανάκαμψη του β’ τριμήνου, οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις κ.α.) για μια πορεία προς τις 950 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στασιμότητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να αξιοποιήσει το momentum και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ένας από τους παραπάνω παράγοντες, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις αδυνατεί να διασπάσει τις αντιστάσεις των 570 μονάδων. Σήμερα, πάντως, καταβάλλει νέα προσπάθεια, καθώς βρίσκεται στο +0,64% και τις 566,8 μονάδες. 

Η ανοδική κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,4% και το 1,14 ευρώ, εν μέσω της νέας εξόδου στις αγορές, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Ήδη, οι προσφορές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ με την απόδοση να καθορίζεται στο 2,652%. 

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά 0,7%, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 1%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, με τη μετοχή της Attica Bank, τέλος, να τελεί υπό ισχυρές πιέσεις άνω του 18% εξαιτίας της επικείμενης ΑΜΚ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,41% 1,1475 ευρώ
  • Attica Bank -18,83% 0,0776 ευρώ
  • Eurobank 0,14% 0,8462 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,75% 2,539 ευρώ
  • Πειραιώς -0,99% 1,402 ευρώ

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει στο +2,5% και τα 13,6 ευρώ, χάρη στις θετικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου και την αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο.

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και τα 29,2 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν απώλεσε τα στηρίγματα των 30 ευρώ. Κοντά στο 1% καθορίζονται, επίσης, τα κέρδη για τις μετοχές των ΟΛΠ, Ελλάκτωρ και Τιτάνα.

Στον αντίποδα, συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των Aegean και Σαράντης, ενώ στο -0,5% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.10), 51 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη 20 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News