ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Οι «πράσινες» επενδύσεις και ποια σχέδια μπαίνουν στον πάγο

Jumbo: Οι «πράσινες» επενδύσεις και ποια σχέδια μπαίνουν στον πάγο

Ναι σε «πράσινες» επενδύσεις που μεσοπρόθεσμα μειώνουν το κόστος λειτουργίας, αλλά όχι σε περαιτέρω επενδύσεις σε νέα καταστήματα, οι οποίες μπαίνουν στην αναμονή, λέει ο όμιλος Jumbo, καθώς η παραμονή του μεταφορικού κόστους και του κόστους πρώτων υλών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί νέα δεδομένα στη λειτουργία της αγοράς. 

Έτσι η διοίκηση του ομίλου, η οποία ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» κάποιων επενδυτικών της πλάνων σε ό,τι αφορά την έναρξη λειτουργίας νέων σημείων πώλησης, προέβη σε επικαιροποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα, αν και η Jumbo έχει αγοράσει οικόπεδα στο Ιάσιο και στο Σιμπίου στη Ρουμανία με στόχο την κατασκευή καταστημάτων Jumbo 14.000 τ.μ. το καθένα, το επόμενο διάστημα θα περιορισθεί στο άνοιγμα μόνο του νέου καταστήματός της στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2021. Επίσης, αναβάλλει και την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού της καταστήματος στη Ρουμανία, ενώ τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί και η μετάθεση για το 2022 του ανοίγματος ενός ακόμη καταστήματος στην Ελλάδα.

«Αν και ο Όμιλος δεν έχει περικόψει τις επενδύσεις του, η έλλειψη προϊόντων λόγω της διατάραξης της εφοδιαστικής αλυσίδας, οδηγεί στην αναβολή της λειτουργίας των νέων χώρων καταστημάτων και αποθηκών καθώς και της λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου. Πρόοδος δεν φαίνεται να υπάρχει -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παρούσα φάση- ούτε σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Jumbo προχώρησε σε συμφωνία με τον ισραηλινό όμιλο Fox Group, προκειμένου ο δεύτερος να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων στο Ισραήλ με το σήμα Jumbo, τα οποία θα εμπορεύονται προϊόντα του ελληνικού ομίλου. 

Υπενθυμίζεται ότι το 70% των προϊόντων που διαθέτει η Jumbo είναι κινεζικής προέλευσης, κάτι που έχει θορυβήσει εδώ και πολύ καιρό τη διοίκηση του ομίλου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ότι έχει σταματήσει να προμηθεύεται προϊόντα από την Κίνα, λόγω των υπερτιμολογήσεων. Σημαντικό μέρος των προϊόντων που διαθέτει ο όμιλος προέρχεται από την Ινδία και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές από εκεί, ενώ εναλλακτικοί προμηθευτές αναζητούνται στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην Τουρκία. Το γεγονός ότι έχει περιορίσει τις αγορές εμπορευμάτων – σημειωτέον ο όμιλος είχε τουλάχιστον έως τώρα πάρα πολλά αποθέματα, λόγω και των προηγούμενων lockdown- αναφέρεται και στην οικονομική του έκθεση. Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι το «ταμείο» του Jumbo είναι ακόμη πιο γεμάτο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ανέρχονταν στις 30 Ιουνίου 2021 σε 755,45 εκατ. ευρώ από 665,14 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 αποδίδεται από τον όμιλο και στη μείωση των αγορών σε σύγκριση με πέρυσι. 

Την ίδια ώρα, πάντως, ο όμιλος προχωρά σε «πράσινες» επενδύσεις. Φέτος ξεκίνησε το τριετές πρόγραμμά για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ιδιοκατανάλωσης σε 25 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο, με εγκατεστημένη ισχύ που θα ξεπεράσει τα 8,4MWp. Η συνολική παραγωγή των συστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να ξεπεράσει τις 12.593,3MWh ετησίως. Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων γίνεται μια σημαντική εξοικονόμηση στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 8.069 τόνων ετησίως.

Επιπλέον, το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί το τριετές πρόγραμμα αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων φθορισμού με λαμπτήρες LED για 19 κτηριακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και Κύπρο.

Οι καθαρές επενδύσεις για αγορά παγίων στοιχείων της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 16,26 εκατ. ευρώ  και του ομίλου σε 33,29 εκατ. ευρώ. Στις 30/6/2021 ο όμιλος είχε δεσμεύσεις για κατασκευή κτιρίων –τεχνικών έργων συνολικό ποσό 18,52 εκατ.  ευρώ από τα οποία ποσό  6,5 εκατ. ευρώ αφορά τη μητρική και 12,02 εκατ. ευρώ τη θυγατρική στη Ρουμανία, JUMBO EC.R. S.R.L. .

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News