BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η μεταβλητότητα «θολώνει» τις 910 μονάδες

Οριακές μεταβολές για τον Γ.Δ. λίγο πριν τις 910 μονάδες

Φωτ. Intimenews

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νευρικές κινήσεις, γεγονός το οποίο δυσκολεύει την πειστική διάσπαση των αντιστάσεων των 910 μονάδων.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,09% και ενισχύεται στις 909,98 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,16 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μόλις τέσσερις μονάδες (909,71 έως 913,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 34 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Τόσο η μεταβλητότητα όσο και ο υψηλός όγκος συναλλαγών οφείλονται στο σημερινό κλείσιμο της σειράς παραγώγων, κάτι το οποίο έχει επιφέρει -δικαιολογημένα- μια νευρικότητα στην χρηματιστηριακή αγορά.  

Από την άλλη πλευρά, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθούν να παράσχουν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία συνεχίζουν να αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα των εισηγμένων και τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας.  

Δεν είναι τυχαίο ότι στο ταμπλό, αυτή την στιγμή, ξεχωρίζει το +3% στη μετοχή της Jumbo, η οποία κατάφερε να επιστρέψει στην προ-πανδημίας οικονομική κατάσταση, με τα κέρδη να διαμορφώνονται σε 67 εκατ. ευρώ το α’ μισό του έτους.  

DBRS και αλλαγές στους δείκτες FTSE 

Την ίδια ώρα, προσδοκίες υπάρχουν και για το αποψινό report του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, o οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα (από BB Low σε ΒΒ), ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του γερμανικού οίκου Scope.   

Το απόγευμα, παράλληλα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Πειραιώς, η μετοχή της οποίας αναμένεται να εισαχθεί στους δείκτες FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap.  

Μικρά κέρδη στις τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι παραμένει σε θετικό έδαφος, επιχειρώντας να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων. Έτσι, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, βρίσκεται στο +0,40% και τις 572,93 μονάδες.  

Η μετοχή της Πειραιώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χάρη στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 0,3% και το 1,4 ευρώ. Μικρή άνοδο κατά 0,9% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την EVO για το σύστημα των POS.  

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται κατά 0,4% και διαμορφώνεται στο 1,15 ευρώ, μία ημέρα μετά την επιτυχή άντληση των 500 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank δε, ανακάμπτει ισχυρά στο +15%, ανακτώντας ένα μέρος των ισχυρών απωλειών της εβδομάδας (εν όψει reverse split, AMK). Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,43% 1,16 ευρώ  
  • Attica Bank 15,6% 0,0904 ευρώ  
  • Eurobank 0,05% 0,8484 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα 0,89% 2,613 ευρώ  
  • Πειραιώς 0,28% 1,411 ευρώ  

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 3% και τα 13,8 ευρώ, χάρη στα σημαντικά κέρδη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του 2019.   

Από εκεί και πέρα, μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,9% εμφανίζει η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ πέριξ του 0,5% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των Coca – Cola, Τιτάνα και Ελλάκτωρ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά περίπου 1%, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη του α’ εξαμήνου ήταν σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Κατά 1,1% διολισθαίνει και η μετοχή της Viohalco.    

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,2 δισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς  

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News