BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Δείχνει τις δυνάμεις του – Πού βρίσκει στηρίγματα

Στις 913 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,46%

Χρηματιστήριο: Δείχνει τις δυνάμεις του – Πού βρίσκει στηρίγματα

Τις αντιστάσεις των 910 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου αλλά και να προσδοκούν την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο DBRS.  

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,46% και ενισχύεται στις 913,33 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (909,16 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (911,04 έως 913,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών ωστόσο να προβληματίζει, παραμένοντας σε χαμηλά επίπεδα και μην ξεπερνώντας τα 4,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η ανοδική προσπάθεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία συνεχίζουν να αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα των εισηγμένων και τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας. 

Την ίδια ώρα, προσδοκίες υπάρχουν και για το αποψινό report του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, o οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα (από BB Low σε ΒΒ), ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα του γερμανικού οίκου Scope.  

Το απόγευμα, παράλληλα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Από ελληνικής πλευράς, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Πειραιώς, η μετοχή της οποίας αναμένεται να εισαχθεί στους δείκτες FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap. 

Τέλος, σήμερα έχουμε και το κλείσιμο της σειράς παραγώγων, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση του ημερήσιου τζίρου των συναλλαγών.  

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται ότι παραμένει σε θετικό έδαφος, επιχειρώντας να χτίσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας από το τεχνικό σημείο των 570 μονάδων. Έτσι, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών, βρίσκεται στο +0,61% και τις 574 μονάδες. 

Η μετοχή της Πειραιώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, χάρη στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE, με αποτέλεσμα να ενισχύεται κατά 0,7% και το 1,4 ευρώ. Μικρή άνοδο κατά 0,4% εμφανίζει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επιβεβαιώνει τις επαφές με την EVO για το σύστημα των POS. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο 1,15 ευρώ, μία ημέρα μετά την επιτυχή άντληση των 500 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank δε, ανακάμπτει στο +2%, μετά τις ισχυρές απώλειες της Πέμπτης και της Τετάρτης. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,13% 1,1565 ευρώ 
  • Attica Bank 2,05% 0,0798 ευρώ 
  • Eurobank -0,42% 0,8444 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,39% 2,60 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,71% 1,417 ευρώ 

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύεται κατά 2% και τα 13,6 ευρώ, χάρη στα ισχυρά κέρδη του α’ εξαμήνου, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα του 2019.  

Από εκεί και πέρα, άνοδο της τάξης του 1,5% εμφανίζουν και οι μετοχές των Ελλάκτωρ – Mytilineos, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ακολουθεί στο +0,9% και τα 7,7 ευρώ.   

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά 1,5%, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη του α’ εξαμήνου ήταν σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Κατά 1% διολισθαίνει και η μετοχή των ΕΛΠΕ.   

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 22 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 65,4 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά  200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News