BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «έφεραν» πιο κοντά τις 910 μονάδες

Στις 909 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,56%

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές «έφεραν» πιο κοντά τις 910 μονάδες

Μία ανάσα από τις 910 μονάδες βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε στηρίγματα από επιλεγμένες μετοχές του ταμπλό, και κυρίως από τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,56% και τερμάτισε (κοντά στο υψηλό ημέρας) στις 909,16 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (904,10 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε τέσσερις μονάδες (από 905,84 έως 909,45 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται εκ νέου σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 52 εκατομμύρια ευρώ. 

Το θετικό κλείσιμο, εν πολλοίς, εδράστηκε στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 3%, ενώ είχε ως άξιους συμπαραστάτες τις τραπεζικές μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα (κέρδη άνω του 2%). 

Από την άλλη πλευρά, οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Attica Bank (ξεπέρασαν το 18%), αλλά και οι ελεγχόμενες (δεν «ξέφυγαν» του 1%) πιέσεις στις μετοχές των ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ έβαλαν «φρένο» στην ανοδική τάση της ημέρας.  

Διατηρείται η αδράνεια  

Όπως κατέστη και πάλι σαφές, η αδυναμία εκδήλωσης μιας πειστικής ανοδικής κίνησης είναι κάτι περισσότερο από εμφανής το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε όλους όσους ασχολούνται με την ελληνική αγορά. 

Κι αυτό, διότι το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Δείκτης είχε όλες οι προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα η ισχυρή ανάκαμψη του β’ τριμήνου, οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης κ.α.) για μια ανοδική πορεία προς τις 950 μονάδες. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρατεταμένη στασιμότητα οφείλεται σε μια σειρά επιμέρους και εξωγενών παραγόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να αξιοποιήσει -προς ώρας- το θετικό momentum και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.  

Ξεκόλλησαν οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος συγκαταλέγεται στους παραπάνω παράγοντες, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις βρίσκεται εγκλωβισμένος εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων. Σήμερα, πάντως, κατάφερε έστω και οριακά να διασπάσει τις αντιστάσεις των 570 μονάδες, καθώς τερμάτισε στο +1,32% και τις 570,62 μονάδες.  

Η ανοδική κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,1% και το 1,15 ευρώ, στον απόηχο της νέας εξόδου στις αγορές, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και η απόδοση καθορίστηκε στο 2,652%.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 2,8% και τα 2,59 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε ήπια κατά 0,6% και το 1,4 ευρώ. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 0,84% (άνοδος 0,3%), με τη μετοχή της Attica Bank, τέλος, να τελεί υπό ισχυρές πιέσεις άνω του 18% εξαιτίας της επικείμενης ΑΜΚ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 2,08% 1,155 ευρώ 
  • Attica Bank -18,20% 0,0782 ευρώ 
  • Eurobank 0,36% 0,848 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 2,78% 2,59 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,64% 1,407 ευρώ 

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν  

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να ελέγξουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να ξεχωρίζει στο +2,85% και τα 13,7 ευρώ, χάρη στις θετικές επιδόσεις του α’ εξαμήνου και την αισιοδοξία για το β’ εξάμηνο. 

Θετική ήταν η εικόνα και στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,1% και τα 29,17 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας, όταν απώλεσε τα στηρίγματα των 30 ευρώ. Άνω του 1% καθορίστηκαν, επίσης, τα κέρδη για τις μετοχές των Viohalco – Motor Oil 

Στον αντίποδα, συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των OTE και ΕΥΔΑΠ, ενώ πέριξ του 0,5% διαμορφώθηκε η πτώση για τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΔΕΗ. 

Συνολικά, 68 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 12 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 65,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News