BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» ξανά τις 910 μονάδες

Στις 907 μονάδες ο Γ.Δ. με άνοδο 0,41%

Χρηματιστήριο: «Βλέπει» ξανά τις 910 μονάδες

Συγκρατημένα θετικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει στηρίγματα τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα όσο κι από την ανοδική εκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,41% και ενισχύεται στις 907,92 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (904,10 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 905,84 έως 907,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η Λεωφόρος Αθηνών, κόντρα στην στασιμότητα των τελευταίων ημερών, επιχειρεί σήμερα να προσεγγίσει τις αντιστάσεις των 910 μονάδων, έχοντας ως στηρίγματα επιλεγμένους τίτλους στα blue chips. 

Ωστόσο, και πάλι, καθίσταται σαφής η αδυναμία εκδήλωσης μιας πειστικής ανοδικής κίνησης, κάτι το οποίο έχει προβληματίσει όλους όσους ασχολούνται με την χρηματιστηριακή αγορά.

Κι αυτό, διότι το τελευταίο διάστημα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις (όπως για παράδειγμα η ισχυρή ανάκαμψη του β’ τριμήνου, οι επιτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις κ.α.) για μια πορεία προς τις 950 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στασιμότητα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να αξιοποιήσει το momentum και να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Μικρά κέρδη για τις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ένας από τους παραπάνω παράγοντες, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις αδυνατεί να διασπάσει τις αντιστάσεις των 570 μονάδων. Σήμερα, πάντως, καταβάλλει νέα προσπάθεια, καθώς βρίσκεται στο +0,71% και τις 567 μονάδες. 

Η ανοδική κίνηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία ενισχύεται κατά 1,3% και το 1,14 ευρώ, εν μέσω της νέας εξόδου στις αγορές, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται κατά 0,8%, ενώ οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς βρίσκονται σχεδόν αμετάβλητες. Από την πλευρά της, η μετοχή της Attica Bank διολισθαίνει κατά 8,2% εν όψει της ΑΜΚ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,28% 1,146 ευρώ
  • Attica Bank -8,26% 0,0877 ευρώ
  • Eurobank 0,26% 0,8472 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,79% 2,54 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,417 ευρώ

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ξεχωρίζει στο +1,5%, μετά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Θετική είναι η εικόνα και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία ενισχύεται κατά 1,2% και τα 13,5 ευρώ, χάρη στην αισιοδοξία για την πορεία του Ομίλου στο β’ εξάμηνο του έτους. Κατά 1,3% αυξάνεται, επίσης, η μετοχή της Coca – Cola, η οποία επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στον αντίποδα, συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5% παρουσιάζουν οι μετοχές των Σαράντης και Jumbo (επίκειται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου), ενώ η μετοχή της Aegean εμφανίζει πτώση κατά 1,1% και τα 5,2 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 14 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News