ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς «έκλεψε» στο τέλος το πρόσημο

Στις 906 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 0,16%

Χρηματιστήριο: Πώς «έκλεψε» στο τέλος το πρόσημο

Να βρει στηρίγματα και να «κλέψει» στο τέλος το θετικό πρόσημο κατόρθωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, η εικόνα του οποίου ωστόσο παρέμεινε μη ικανοποιητική, με τους επενδυτές να «αγνοούν» τις διαδοχικές θετικές εξελίξεις σε οικονομία και εισηγμένες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,16% και ενισχύθηκε στις 906,81 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (905,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες (από 900,13 έως 907,08 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να «σώσει» το πρόσημο, χάρη στα αξιοσημείωτα στηρίγματα από τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, οι οποίες απορρόφησαν τους κραδασμούς από τις ρευστοποιήσεις στις μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Jumbo και Ελλάκτωρ.

Οι ειδικοί προτείνουν… υπομονή

Πάντως, παρότι ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και σήμερα να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 900 μονάδων, είναι σαφές ότι αδυνατεί να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση προς τις 950 – 1.000 μονάδες, παρά τις θετικές εξελίξεις σε ΑΕΠ (ανάπτυξη 16,2%) και εισηγμένες (ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ).

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην ανικανότητα του τραπεζικού κλάδου να ξεφύγει από το στενό εύρος διακυμάνσεων και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 570 μονάδων, οι οποίες τον ταλαιπωρούν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Μπορεί ο Γ.Δ. να μην δείχνει ότι αποτιμάει τα νέα, παρόλα αυτά του λείπει το αλατοπίπερο του τραπεζικού που καλώς ή κακώς έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επενδυτική εταιρεία Fast Finance. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και με αφορμή το υψηλό επταετίας της ΔΕΗ, «αν κοιτάξει κάποιος τις αποτιμήσεις στις εταιρείες, θα δει πως σταδιακά πολλές από αυτές κερδίζουν τη χαμένη τους αίγλη με την αγορά να προεξοφλεί μελλοντικά αποτελέσματα». 

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που καθιστά τους επενδυτές αισιόδοξους για τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, με τις 1.000 μονάδες να βρίσκονται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Αλλά απαιτείται… υπομονή. 

Μάχη Πειραιώς – Alpha Bank στις τράπεζες 

Οι τράπεζες παρουσίασαν και σήμερα την προβληματική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένες σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων. Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν σχεδόν αμετάβλητες στο +0,05% και τις 567,18 μονάδες. 

Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία εμφάνισε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,7%, χάρη στην προσδοκία για είσοδο στους δείκτης FTSE All World και FTSE Global Emerging Europe Mid Cap. Στηρίγματα παρείχε και η μετοχή της Eurobank, η οποία τερμάτισε στο +0,9% και το 0,84 ευρώ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank διολίσθησε κατά 0,8% και στα επίπεδα του 1,15 ευρώ, εν όψει και της νέας εξόδου στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ). Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε κατά 0,6%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,86% 1,15 ευρώ
  • Attica Bank -4,92% 0,1044 ευρώ
  • Eurobank 0,93% 0,8488 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,63% 2,514 ευρώ
  • Πειραιώς 1,72% 1,419 ευρώ

Αψιμαχίες πωλητών – αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πωλητές και αγοραστές επιδόθηκαν σε μια αμφίρροπη μάχη, με τους δεύτερους να ισορροπούν την κατάσταση λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες, δείγμα της στασιμότητας του επενδυτικού κλίματος.

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχώρησε κατά 2% και το 1,4 ευρώ. Πτώση της τάξης του 1,9% εμφάνισε και η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία μειώθηκε στα 7,7 ευρώ. Η μετοχή της Jumbo, τέλος, έκλεισε στο -1,4% εξαιτίας της μείωσης της τιμής στόχου από την Optima Bank.  

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,5% και τερμάτισε στο τεχνικό σημείο των 12 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή του ΟΠΑΠ αυξήθηκε κατά 1,75% και τα 13,3 ευρώ και η μετοχή του ΟΤΕ κατά 1,1% και τα 16,5 ευρώ. Θετικό ήταν και το κλείσιμο της Aegean, η οποία τερμάτισε στο +0,95%.

Συνολικά, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 50 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 18 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News