ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Attica Bank: Τέλος Σεπτεμβρίου η ΑΜΚ – Πώς θα γίνει

Attica Bank: Τέλος Σεπτεμβρίου η ΑΜΚ – Πώς θα γίνει

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με την έγκριση χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του reverse split των μετοχών, με την αντικατάσταση 60 παλαιών μετοχών με 1 νέα μετοχή και με παράλληλη αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0, 30 ευρώ σε 18 ευρώ και εν συνεχεία τη μείωσή της σε 0,20 ευρώ, προκειμένου να σχηματίσει ειδικό αποθεματικό 136,8 εκατ.  ευρώ.

Χθες έληξε και η προθεσμία για την άσκηση από τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank των δικαιωμάτων κτήσης των warrants και όπως αναμενόταν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ με ποσοστά 46,32% και 32,34% αντίστοιχα, δεν άσκησαν τα δικαιώματά τους. Ακολουθεί η περίοδος διαπραγμάτευσης των warrants στο ΧΑ, έτσι ώστε κατά το διάστημα αυτό να δοθεί η δυνατότητα για την εγγραφή ιδιωτών που θα μπορούν να αποκτήσουν τα warrants, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε μετοχές.  

Εφόσον κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε οι τίτλοι θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές, με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή, σηματοδοτώντας και τυπικά την είσοδο του δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, σε ποσοστό έως 68%. 

Να σημειωθεί ότι η τιμή εξαγοράς των warrants έχει οριστεί στα 0,1530 ευρώ ανά τίτλο και με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής στο ταμπλό βρίσκεται στο 0,0956 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 8,43% στη χθεσινή συνεδρίαση, η μη άσκηση των δικαιωμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους είχε προεξοφληθεί. Όπως έχει διευκρινίσει η Τράπεζα, τα warrants θα έχουν την ίδια μεταχείριση, δηλαδή του reverse split με αυτή των μετοχών της Attica Bank.  Ειδικότερα μετά την απομείωση αυτή, οι 992.512.679 τίτλοι που εκδόθηκαν στο πλαίσιο μετατροπής του DTC, με τιμή εξαγοράς 0,1530 ευρώ ανά τίτλο, απομειώνονται σε 16.541.878 τίτλους και η τιμή εξαγοράς αναπροσαρμόζεται λόγω της συνενώσεως σε 9,18 ευρώ ανά τίτλο. Έτσι η έναρξη διαπραγμάτευσης των τίτλων αυτών θα πραγματοποιηθεί στην προσαρμοσμένη τιμή εξαγοράς κάθε τίτλου, δηλαδή στα 9,18 ευρώ ανά τίτλο και ο νέος απομειωμένος αριθμός τίτλων, θα μετατραπεί μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσής τους,  σε ισάριθμο, δηλαδή απομειωμένο αριθμό μετοχών.

Οι παραπάνω συνδυασμένες κινήσεις θα κορυφωθούν με την ημερομηνία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank που τοποθετείται στις 30 Σεπτεμβρίου, με στόχο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Η αύξηση έχει προσδιοριστεί μεταξύ 120 έως και 240 εκατ. ευρώ και η γενική συνέλευση των μετόχων εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Attica Bank να έχει τη δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. 

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα άνοιξαν προς τους υποψήφιους επενδυτές τα VDR (virtual data rooms) και από την ανάλυση των στοιχείων αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών και φυσικά η τιμή βάση της οποίας θα γίνει η ΑΜΚ. H Τράπεζα έχει αναθέσει στους συμβούλους της ΑΧΙΑ Ventures και EUROXX να τρέξουν τη διαδικασία και από την πλευρά της διοίκησης της Attica Bank υπάρχει αισιοδοξία ότι η διαδικασία που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας θα στεφθεί με επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον υπάρχει από δύο τουλάχιστον ισχυρά διεθνή funds, μεταξύ των οποίων το Ellington Management Group, που πρόσφατα εξαγόρασε το ποσοστό της Τράπεζας στην εταιρεία διαχείρισης Thea Artemis Financial Solutions.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News