BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οι πωλητές διατηρούν την πίεση στην αγορά

Στις 904 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,26%

Χρηματιστήριο: Οι πωλητές διατηρούν την πίεση στην αγορά

Υπό ελεγχόμενες πιέσεις τελεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές έχουν στοχοποιήσει συγκεκριμένες εισηγμένες στο ταμπλό, αποφεύγοντας να αναλάβουν κάθε περιττό ρίσκο, κάτι το οποίο αποδίδεται και στη διεθνή επιφυλακτικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,26% και υποχωρεί στις 904,49 μονάδες, χάνοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (906,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 5,5 μονάδες (από 901,91 έως 907,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες.

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία χάνει περισσότερο από 2%, ενώ απώλειες άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ, γεγονός το οποίο «αδρανοποιεί» τα σημαντικά στηρίγματα από ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Jumbo.

«Εγκλωβισμένη» στις 900 μονάδες

Για ακόμη μία συνεδρίαση, όπως φαίνεται, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (ΑΕΠ, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) και παραμένει εγκλωβισμένη στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι (για παράδειγμα της ΔΕΗ, της Mytilineos, της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κ.α.) προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να «ανεβάσουν» την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Ο φόβος των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εξασθένηση της αναπτυξιακής ορμής της παγκόσμιας οικονομίας και οι αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εχθρικό προς την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. 

«Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες, με δεδομένη μάλιστα την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής. 

Πτωτικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει καθηλωμένος στο στενό εύρος των 560 – 570 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, λίγο μετά το μέσο των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,54% και τις 564,12 μονάδες.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Alpha Bank , η οποία υποχωρεί κατά 1,1% και το τεχνικό σημείο του 1,13 ευρώ. Κατά 0,7% διολισθαίνει και η μετοχή της Eurobank, η οποία διαπραγματεύεται στο 0,84 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται οριακά κατά 0,2% και τα 2,52 ευρώ, εν όψει και του deal για την αξιοποίηση των POS, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 1,42 ευρώ.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην Attica Bank, η μετοχή της οποίας κατακρημνίζεται στο -8% εξαιτίας της επικείμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,13% 1,137 ευρώ
  • Attica Bank -8,14% 0,0959 ευρώ
  • Eurobank -0,68% 0,843 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,24% 2,52 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,42 ευρώ

Προβάδισμα πωλητών στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς είναι πρόδηλο ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν πρόσθετο ρίσκο και να θέσουν σε κίνδυνο τα μέχρι στιγμής κέρδη τους.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά 2,2% και τα 5,20 ευρώ, ενώ πτώση της τάξης του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ. Η μετοχή της ΟΠΑΠ ακολουθεί στο -0,75%.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχωρίζει στο +4% και τα 2,06 ευρώ, χάρη στην άνοδο των τιμών πώλησης των βασικών μετάλλων. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Jumbo αυξάνεται κατά 2,3% και η μετοχή της Viohalco κατά 1,5%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 68 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ μόλις εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News