BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσεκτικά βήματα από τους επενδυτές

Στις 905 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,17%

Χρηματιστήριο: Προσεκτικά βήματα από τους επενδυτές

Μικρές απώλειες εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιλέγουν με προσεκτικό τρόπο τις επόμενες κινήσεις τους και να αποφεύγουν την ανάληψη κάθε περιττού κινδύνου -επηρεαζόμενοι κι από το διεθνές κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,17% και υποχωρεί στις 905,30 μονάδες, χάνοντας 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (906,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 904,74 έως 907,48 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Για ακόμη μία συνεδρίαση, η Λεωφόρος Αθηνών συνεχίζει να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.) και να παραμένει εγκλωβισμένη στα επίπεδα των 900 μονάδων.

Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι δεικτοβαρείς τίτλοι (για παράδειγμα της ΔΕΗ, της Mytilineos κ.α.) προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να «ανεβάσουν» την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η εξήγηση της συνεχιζόμενης απροθυμίας για εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος, από ξένους αλλά και Έλληνες επενδυτές, πρέπει να αναζητηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Ο φόβος των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά, οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η εξασθένηση της αναπτυξιακής ορμής της παγκόσμιας οικονομίας και οι αλλαγές στις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εχθρικό προς την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. 

«Είναι λοιπόν εύλογη η στάση αναμονής της επενδυτικής κοινότητας ενόσω το περιβάλλον παραμένει ομιχλώδες, με δεδομένη μάλιστα την κίνηση των δεικτών των διεθνών αγορών κοντά στις υψηλές επιδόσεις. Θα χρειαστεί εύλογος χρόνος για να ξεπεραστεί η γενικευμένη αποστροφή των επενδυτών προς τον επενδυτικό κίνδυνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο έμπειρος αναλυτής. 

Πτωτικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει καθηλωμένος στο στενό εύρος των 560 – 570 μονάδων, αδυνατώντας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα και να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Ενδεικτικά, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο -0,44% και τις 564,67 μονάδες.

Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχωρεί κατά 0,7% και το τεχνικό σημείο του 0,84 ευρώ. Κατά 0,4% διολισθαίνει και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,14 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύεται οριακά κατά 0,2% και τα 2,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 1,42 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,43% 1,145 ευρώ
  • Attica Bank -1,92% 0,1024 ευρώ
  • Eurobank -0,73% 0,8426 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,24% 2,52 ευρώ
  • Πειραιώς 0,07% 1,42 ευρώ

Ισορροπία δυνάμεων στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη, με τις πρώτες κινήσεις των επενδυτών να είναι περισσότερο αναγνωριστικού χαρακτήρα.

Η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεχωρίζει στο +2% και τα 2,02 ευρώ, χάρη στην άνοδο των τιμών πώλησης των βασικών μετάλλων. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί συγκρατημένα κατά 0,6% και τα 13,3 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 25 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 64,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News