ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Έξοδος στις αγορές με ομόλογο senior preferred

Alpha Bank: Έξοδος στις αγορές με ομόλογο senior preferred

Στις αγορές βγαίνει η Alpha Bank με την έκδοση ενός ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) και στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ . Πρόκειται για παρόμοια έκδοση με αυτή που πραγματοποίησε πρόσφατα η Eurobank, επιτυγχάνοντας απόδοση 2,375% με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. 

Η Alpha Bank έδωσε εντολή στις BofA Securities, BNP Paribas, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley να αναλάβουν την έκδοση του ομολόγου. Να θυμίσουμε ότι η τράπεζα λοκλήρωσε τον περασμένο Μάρτιο την έκδοση ομολόγου Tier II αντλώντας 500 εκατ. ευρώ (το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 4,25% που ήταν το κουπόνι της έκδοσης του Φεβρουαρίου 2020), έκδοση που αποσκοπούσε στην κεφαλαιακή διεύρυνση της τράπεζας για να προχωρήσει στις κινήσεις εξυγίανσης. Η νέα έκδοση αποσκοπεί στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει τον περασμένο Μάρτιο το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board – SRB).

Οι στόχοι αυτοί αφορούν στις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL) και με βάση τα στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Alpha Bank  ο στόχος έχει τεθεί στο 17,28% για το 2021. Με την προγραμματισμένη έκδοση η Τράπεζα θα καλύψει την απόσταση του 0,90% που τη χωρίζει από το επίπεδο του 16,4% που ήταν ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο. 

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr ο Σεπτέμβριος είναι μήνας εξελίξεων για την Alpha Bank, καθώς η τράπεζα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου για το προσωπικό της. Το πρόγραμμα, που θα είναι στοχευμένο, αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News