BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με «βαρίδια» σε Ελλάκτωρ – Jumbo

Χρηματιστήριο: Στασιμότητα με «βαρίδια» σε Ελλάκτωρ – Jumbo

Ενδείξεις στασιμότητας παρουσιάζει και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις σε οικονομία και εισηγμένες, με αποτέλεσμα να καθίσταται έρμαιο των (ελεγχόμενων) ρευστοποιήσεων σε μεμονωμένα blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 905 μονάδων, παραμένοντας σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (905,37 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 900,13 έως 906,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατ. ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες της ημέρας.

Αν και η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει μέχρι στιγμής να υπερασπιστεί τα στηρίγματα των 900 μονάδων, εντούτοις οι πιέσεις σε Ελλάκτωρ και Jumbo επηρεάζουν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα, παρατείνοντας την στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος.

«Παγίωση» της στασιμότητας

Άλλωστε, είναι σαφές ότι ο Γενικός Δείκτης αδυνατεί σταθερά να εκδηλώσει μια πειστική ανοδική κίνηση προς τις 950 – 1.000 μονάδες, παρά τις θετικές εξελίξεις σε ΑΕΠ (ανάπτυξη 16,2%) και εισηγμένες (ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ).

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην ανικανότητα του τραπεζικού κλάδου να ξεφύγει από το στενό εύρος διακυμάνσεων και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 570 μονάδων, οι οποίες τον ταλαιπωρούν εδώ και αρκετές εβδομάδες.

«Μπορεί ο Γ.Δ. να μην δείχνει ότι αποτιμάει τα νέα, παρόλα αυτά του λείπει το αλατοπίπερο του τραπεζικού που καλώς ή κακώς έχει μεγάλη βαρύτητα στον Γενικό Δείκτη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επενδυτική εταιρεία Fast Finance. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, και με αφορμή το υψηλό επταετίας της ΔΕΗ, «αν κοιτάξει κάποιος τις αποτιμήσεις στις εταιρείες, θα δει πως σταδιακά πολλές από αυτές κερδίζουν τη χαμένη τους αίγλη με την αγορά να προεξοφλεί μελλοντικά αποτελέσματα». 

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που καθιστά τους επενδυτές αισιόδοξους για τη μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς, με τις 1.000 μονάδες να βρίσκονται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Αλλά απαιτείται… υπομονή. 

Προβληματίζουν οι τράπεζες 

Οι τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν την προβληματική εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, παραμένοντας εγκλωβισμένες σε ένα στενό εύρος διακυμάνσεων. Ενδεικτικά, λίγο πριν το μέσο της συνεδρίασης (13.50) υποχωρούν κατά 0,19% και διαμορφώνονται στις 565,82 μονάδες. 

Το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολισθαίνει κατά 0,9% και τα επίπεδα του 1,14 ευρώ, εν όψει και της νέας εξόδου στις αγορές με ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ).

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς εμφανίζει συγκρατημένη πτώση στο -0,4%, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται σταθεροποητικά στα 2,53 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank κρατάει το θετικό πρόσημο και ενισχύεται κατά 0,2% και το 0,84 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,91% 1,1495 ευρώ
  • Attica Bank -2,73% 0,1068 ευρώ
  • Eurobank 0,24% 0,843 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,04% 2,529 ευρώ
  • Πειραιώς -0,36% 1,39 ευρώ

Κυρίαρχοι οι πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές παραμένουν σε θέση οδηγού, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος των βαριών «χαρτιών» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και οι προσπάθειες στήριξης του Γενικού Δείκτη.

Οι υψηλότερες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2,1% και το 1,4 ευρώ. Πτώση της τάξης του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Jumbo, η οποία μειώνεται στα 12,9 ευρώ, μετά τη μείωση της τιμής στόχου από την Optima Bank.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,2% και διαπραγματεύεται μία ανάσα από τα 12 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο +1,1% και τα 13,3 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 53 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,8 δισ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News