BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα χωρίς τζίρο, λίγο πριν «φύγει» το 6μηνο

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα χωρίς τζίρο, λίγο πριν «φύγει» το 6μηνο

Σταθεροποιητικά και χωρίς ιδιαίτερο όγκο εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κάτω των 900 μονάδων, ενόσω σήμερα ολοκληρώνεται και η τριήμερη διαδικασία άντλησης κεφαλαίων από την Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,15% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 894,89 μονάδες, κερδίζοντας λίγο περισσότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (893,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες -από 891,83 έως 895,44 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να συνεχίζει σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 3 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί -δείγμα της επενδυτικής υποτονικότητας. 

Το σημερινό ενδιαφέρον εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο κλείσιμο του βιβλίου προσφορών της Alpha Bank, η οποία επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά στοιχεία, μέχρι στιγμής υπάρχει διπλάσια υπερκάλυψη των ζητούμενων κεφαλαίων από το εξωτερικό, η οποία κυμαίνεται λίγο κάτω του 1,3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί στο εξωτερικό μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ το εναπομείναν 20% στην Ελλάδα μέσω δημόσιας προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα 640 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από το εξωτερικό και τα 160 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, οι προσφορές των επενδυτών διαμορφώνονται άνω του ορίου του 1 ευρώ ανά μετοχή και κυμαίνονται μεταξύ του 1,05 και του 1,10 ευρώ, κάτι το οποίο παρέχει στηρίγματα στη μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τίτλος της Alpha Bank από χθες βρίσκεται στο 1,12%. Σήμερα, πάντως, κινείται σταθεροποιητικά στο -0,27% και το 1,117 ευρώ. 

Πώς κινείται ο FTSE Large Cap

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία ενισχύεται κοντά στο +3% και τα 5,30 ευρώ, ανακάμπτοντας μετά τις πρόσφατες ισχυρές απώλειες. Κατά 1,14% αυξάνεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, ενώ η μετοχή του ΑΔΜΗΕ κερδίζει 1,15% και διαμορφώνεται στα 2,635 ευρώ. 

Από την άλλη πλευρά, έντονες πιέσεις ασκούνται στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά 2,55% και διολισθαίνει στα 8,4 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Μικρές απώλειες της τάξης του 0,5% εμφανίζει και η μετοχή της Coca – Cola. 

Στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετοχές, μέχρι στιγμής ξεχωρίζει η θετική εικόνα της ΕΛΤΟΝ, η οποία αυξάνεται κατά 2,35% και το 1,74 ευρώ, καθώς και το +2,2% της Intrakat, η οποία συνεχίζει να εντυπωσιάζει, μετρώνοντας σωρευτική άνοδο 34% από τις αρχές του έτους. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΘ βρίσκεται στο -2,8% και τα 28 ευρώ, λόγω της αποκοπής του μερίσματος. 

Ξεχωρίζει η Πειραιώς

Όσον αφορά το τραπεζικό κλάδο, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, εμφανίζει οριακές μεταβολές, καθώς λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00) καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,13% και διαμορφώνεται στις 566 μονάδες. 

Πέραν της Alpha Bank, το ενδιαφέρον εστιάζει και στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία βρίσκεται στο +1,7% και το 1,49%, ανακτώντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, χάρη στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Κατά 1,5% ενισχύεται και η μετοχή της Attica Bank, ενώ Eurobank – Εθνική εμφανίζουν ελεγχόμενες απώλειες της τάξης του 0,4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,27% 1,117 ευρώ
  • Attica Bank 1,57% 0,1684 ευρώ
  • Eurobank -0,42% 0,8564 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,41% 2,449 ευρώ
  • Πειραιώς 1,71% 1,49 ευρώ

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 57 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς διατηρείται σταθερά στα 62,8 δισ. ευρώ.

Η εικόνα εν όψει του β’ εξαμήνου 

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα σπιράλ συντήρησης και στασιμότητας, καθώς μετά το ξέσπασμα του τριμήνου Φεβρουαρίου – Απριλίου έχει ρίξει αισθητά ρυθμούς, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στους ημερήσιους τζίρους. Παρότι η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, χωρίς να αποκλείεται και μια περαιτέρω πτώση προς τις 860 μονάδες, η μακροπρόθεσμη εκτίμηση παραμένει ανοδική.

Εξάλλου, η ελληνική οικονομία έχει να περιμένει αφενός την έλευση των πρώτων εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου την ενίσχυση της κατανάλωσης, ως απόρροια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και την έστω και μερική ανάκαμψης των τουριστικών ροών. Κι όλα αυτά, ενώ οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Από την άλλη πλευρά, φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πιθανούς κινδύνους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα, δημιουργώντας ανησυχίες για ένα νέο κύμα κορωνοϊού από το φθινόπωρο, ιδίως εφόσον δεν «πιάσουμε» τον στόχο της εμβολιαστικής ανοσίας. Την ίδια ώρα, μια καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάντα πιθανή, αναβάλλοντας την επενδυτική έκρηξη για αργότερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συμπληρώνοντας τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σωρευτική άνοδο της τάξης του 10,4%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κερδίζει 12% από τις αρχές του έτους, και τις τράπεζες να ακολουθούν στο +9,2%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News