BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο, απουσιάζουν τα στηρίγματα

Στις 902 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Χωρίς τζίρο, απουσιάζουν τα στηρίγματα

Συγκρατημένα πτωτικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη συσσώρευση στο τεχνικό όριο των 900 μονάδων, καθώς η εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Alpha Bank συνεχίζει να απορροφά την όποια ρευστότητα των επενδυτών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,41% και υποχωρεί στις 899,68 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 3,5 μονάδες σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,34 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου πέντε μονάδες -από 899,47 έως 904,13 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 4 εκατ. ευρώ στο πρώτο ημίωρο.

Η διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων στην Alpha Bank συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα, με αποτέλεσμα την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους των ξένων αγοραστών, γεγονός το οποίο συμβάλει στη διατήρηση της διαρκούς συσσώρευσης.

Εξάλλου, οι αναλυτές θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση πολύ δύσκολα θα αλλάξει, ιδίως αν δεν κλείσουν όλες οι τραπεζικές εκκρεμότητες και υπάρξει εκ νέου αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά των ξένων θεσμικών. 

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα ΑΜΚ στην Alpha Bank εξελίσσεται, όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει η διοίκηση, με το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης να υπερκαλύπτεται από την πρώτη ημέρα, καθώς οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη κάνει τις προσφορές τους. Υπενθυμίζεται ότι το 80% της ΑΜΚ θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται συγκρατημένα ανοδικά, κερδίζοντας 0,5% και το 1,114 ευρώ. Πολύ καλή είναι η εικόνα και στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 1,5% και τα 2,536 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Eurobank δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις, οι οποίες οδηγούν στο -0,6% και το 0,853 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Attica Bank και Πειραιώς διατηρούνται αμετάβλητες στο 0,17% και στο 1,48 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,49% 1,114 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,1722 ευρώ
  • Eurobank -0,61% 0,8532 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,44% 2,536 ευρώ
  • Πειραιώς 0% 1,489 ευρώ

Στο σύνολο του τραπεζικού τομέα, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει μικρές διακυμάνσεις, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών διαμορφώνεται στο +0,2% και τις 569 μονάδες, με τον μέχρι στιγμής τζίρο να αγγίζει μετά βίας τα 200.000 ευρώ.

Μικρό το ενδιαφέρον στο ταμπλό

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Ελλάκτωρ προσπαθεί να παράσχει ορισμένα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύεται κατά 1,3% και καθορίζεται στο 1,539 ευρώ, δίνοντας συνέχεια στην καλή εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων. Κατά περίπου 1% αυξάνεται και η μετοχή της ΕΧΑΕ, ενώ μικρότερου εύρους κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Mytilineos (0,6%), η οποία ανακοίνωσε την δραστηριοποίηση στην αγορά των offshore αιολικών παρκών.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί κατά 1% και διολισθαίνει κάτω του τεχνικού σημείου των 14,7 ευρώ. Απολύτως ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται, επίσης, στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι οποίες χάνουν περίπου το 0,5% της αξίας τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μεταβολές στον FTSE Large Cap παραμένουν αρκετά υποτονικές, δίχως ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι μετοχές των BriQ, Ευρωπαϊκή Πίστη και Παπουτσάνης εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Ικτίνος υποχωρεί κατά 1%, όσο και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, η οποία νωρίς το πρωί ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 25 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,4 δισ. ευρώ,  μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News