BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση προς τις 900 μονάδες – Υπό πίεση Aegean, Τέρνα

Μικρές απώλειες για την Alpha Bank

Χρηματιστήριο: Οπισθοχώρηση προς τις 900 μονάδες – Υπό πίεση Aegean, Τέρνα

Την εικόνα συσσώρευσης διατηρεί και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -εν μέσω της διαδικασίας άντλησης των 800 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank- παραμένει στο στενό εύρος των 900 – 915 μονάδων, με τη διάθεση για συναλλαγές να χαρακτηρίζεται από έντονη υποτονικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης (14.10), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,51% και υποχωρεί στις 903,18 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (907,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 7,5 μονάδα -από 903,16 έως 910,78 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 15 εκατ. ευρώ έως τις 2.10 το μεσημέρι.

Η εν λόγω «εικόνα» συνδέεται άρρηκτα με την εν εξελίξει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Alpha Bank, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, με στόχο την άντληση 800 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, διότι απορροφά την όποια ρευστότητα, στερώνοντας από τον Γενικό Δείκτη πολύτιμες αγοραστικές βοήθειες.

Με βάση τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ΑΜΚ είναι εξαιρετικά «ζωηρό», με τις προσφορές να ξεπερνούν ήδη το ζητούμενο ποσό. Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα στην κατανομή των νέων μετοχών θα έχουν όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι. Το 80% των νέων μετοχών θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Ως ανώτατη τιμή διάθεσης έχει οριστεί το 1,20 ευρώ ανά μετοχή, αποτελώντας το βασικό guidance κυρίως για τους Έλληνες μετόχους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να διατηρήσουν το ποσοστό τους και μετά την ΑΜΚ. 

Συσσώρευσης συνέχεια

Μέχρι οι επενδυτές να «χωνέψουν» την προσφορά των νέων μετοχών, οι αναλυτές θεωρούν ότι η «εικόνα» της συσσώρευσης στη Λεωφόρο Αθηνών θα παραμείνει ως έχει, με τις 900 μονάδες να συνιστούν το πρώτο βασικό στήριγμα.

Σ’ αυτό συμβάλλει και η ξεκάθαρη απουσία νέων θετικών καταλυτών, καθώς η εισροή σημαντικών τουριστικών ροών φαίνεται ότι έχει μετατεθεί για τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, «καθυστερώντας» την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επομένως, οι επενδυτές θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, έως ότου αφενός ολοκληρωθεί η άντληση νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες αφετέρου πάρει «μπρος» η ατμομηχανή της οικονομίας, δηλαδή ο τουριστικός κλάδος. 

Μικρές μεταβολές στις τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Alpha Bank εμφανίζει μικρές απώλειες της τάξης του 0,58% και υποχωρεί ελαφρώς στο 1,116 ευρώ, κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως προαναφέρθηκε, δεδομένου ότι η ΑΜΚ απορροφά τη ρευστότητα των επενδυτών.

Από εκεί και πέρα, οριακή πτώση σημειώνουν και οι υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος παρουσιάζει συγκρατημένες απώλειες κατά 0,36% και καθορίζεται στο τεχνικό σημείο των 570 μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται σ’ ένα πολύ στενό εύρος μεταβολών κάτω του 0,1%. Πιο αναλυτικά

  • Alpha Bank 0,58% 1,116 ευρώ
  • Attica Bank 3,33% 0,1736 ευρώ
  • Eurobank -0,05% 0,8596 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,59% 2,515 ευρώ 
  • Πειραιώς -0,53% 1,489 ευρώ

Βουτιά για Aegean, ΓΕΚ Τέρνα

Στα μη τραπεζικά «χαρτιά», η μετοχή του Τιτάνα ενισχύεται κατά 1,3% και τα 16,73 ευρώ, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους, μετά την πρόσφατη ακύρωση περισσότερων από 4 εκατ. ιδίων μετοχών. Καλή είναι η «εικόνα» και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, η οποία αυξάνεται κατά 1,4% εν όψει της αποκοπής του μερίσματος στις 30 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, πολύ κοντά στο +1% κυμαίνονται τα κέρδη για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διατηρείται σταθερά άνω του τεχνικού σημείου του 1,5 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η μετοχή της Aegean διολισθαίνει κατά 3,6% και τα 5,58 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία μειώνεται κατά 2,3% και τα 9,4 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το μεγαλύτερο «πρόβλημα» παρατηρείται στη μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία συρρικνώνεται κατά 3% και τα 4,98 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Profile συνεχίζει το ράλι, κερδίζοντας 2,5%, χάρη στο αυξημένο μέρισμα και τα θετικά οικονομικά στοιχεία.

Σε υψηλούς ρυθμούς διατηρείται και η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία ενισχύεται κατά 1,6%, έχοντας σωρευτική άνοδο της τάξης άνω του 15% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, κάτι το οποίο οφείλεται από την αύξηση των ναύλων.  

Συνολικά, αυτή την ώρα (14.10), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Δείτε ΕΔΩ την αναλυτική εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News