BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Πώς φθάσαμε κάτω από τις 900 μονάδες

Στο -1,08% και τις 893 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Πώς φθάσαμε κάτω από τις 900 μονάδες

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από 16 συνεδριάσεις, τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αλλεπάλληλες αντλήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες έχουν στερήσει από την αγορά μεγάλο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση της τάξης του 1,08% και διολίσθησε στις 893,6 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 10 μονάδες σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (903,34 μονάδες), ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να θέτει σε κίνδυνο και τα στηρίγματα των 890 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε περισσότερες από 12 μονάδες -από 891,76 έως 904,13 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 54 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή αρνητική εικόνα σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Πειραιώς, οι οποίες εμφάνισαν απώλειες άνω του 1,5%, ενώ το κύμα πωλήσεων επηρέασε σημαντικά και τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Aegean (-4,8%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,8%), Lamda (-2%), ΟΤΕ (-2,3%), Τιτάν (-2%) και Viohalco (-2,2%) να συγκεντρώνουν τις εντονότερες πιέσεις.

Διόρθωση με επόμενο στήριγμα τις 880 μονάδες

Η ελληνική αγορά, όπως επιβεβαιώθηκε και σήμερα, δυσκολεύεται πάρα πολύ να βάλει ένα τέλος στην εικόνα συσσώρευσης των τελευταίων εβδομάδων, ενώ μετά την απώλεια των 900 μονάδων ως επόμενο «ανάχωμα» αναδεικνύονται οι 880 μονάδες. 

Η απουσία θετικών καυσίμων είναι καταλυτική στην παραπάνω κατάσταση, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα, η απουσία τουριστικών εσόδων και οι ανησυχίες για την πορεία του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τις αντλήσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες, δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ.

Οι αναλυτές, άλλωστε, θεωρούν ότι η βραχυπρόθεσμη τάση είναι απίθανο να αλλάξει άρδην, ιδίως αν δεν κλείσουν όλες οι τραπεζικές εκκρεμότητες και υπάρξει εκ νέου τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, κυρίως από τους ξένους θεσμικούς.

Στο μεταξύ, η διαδικασία της άντλησης κεφαλαίων στην Alpha Bank συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, με αποτέλεσμα την απορρόφηση ενός μεγάλου μέρους της διαθέσιμης ρευστότητας, γεγονός το οποίο συνέβαλε με τη σειρά του στη διατήρηση της πτωτικής επίδοσης της Λεωφόρου Αθηνών.

Η τρέχουσα ΑΜΚ, πάντως, εξελίσσεται, όπως ακριβώς είχε σχεδιάσει η διοίκηση της Alpha Bank, με το σκέλος της ιδιωτικής τοποθέτησης να υπερκαλύπτεται από την πρώτη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι το 80% της ΑΜΚ θα διατεθεί μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό και το εναπομείναν 20% μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

Άντεξε η Alpha Bank

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της τράπεζας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών κινήθηκε ικανοποιητικά ανοδικά, κερδίζοντας 1,04% και κλείνοντας στο 1,12 ευρώ. Ωστόσο, η εικόνα στους υπόλοιπους τίτλους ήταν εντελώς αρνητική, με τη μετοχή της Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,6% και το 1,46 ευρώ.

Κατά 1,6% υποχώρησε και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία επέστρεψε κάτω από το επίπεδο των 2,50 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank τερμάτισε στο -3,7% και το 0,16 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, από την πλευρά της, εμφάνισε ηπιότερες διακυμάνσεις, οι οποίες οδήγησαν στο +0,19% και το 0,86 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,04% 1,12 ευρώ
  • Attica Bank -3,72% 0,1658 ευρώ
  • Eurobank 0,19% 0,86 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,64% 2,459 ευρώ
  • Πειραιώς -1,61% 1,465 ευρώ

Στο σύνολο του τραπεζικού τομέα, ο κλαδικός δείκτης εμφάνισε συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,29% και τερμάτισε στις 566,73 μονάδες, με τον τζίρο να αγγίζει μετά βίας τα 24 εκατομμύρια ευρώ.

«Κόκκινο» το ταμπλό

Από εκεί και πέρα, το σύνολο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,88%) κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, με τις υψηλότερες πιέσεις να ασκούνται στη μετοχή της Aegean, η οποία υποχώρησε κατά 4,8% και τα 5,15 ευρώ, διορθώνοντας περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Κατά 2,8% διολίσθησε και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι μετοχές των Lamda Development, ΟΤΕ, Τιτάν, Viohalco τερμάτισαν άνω του -2%.

Κατά 0,7 % μειώθηκε, επίσης, η μετοχή της Mytilineos, η οποία το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε την δραστηριοποίηση στην αγορά των offshore αιολικών παρκών από κοινού με τη δανέζικη εταιρεία Copenhagen Infrastructrure Partners.

Εξίσου αρνητική ήταν η εικόνα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,89%), όπου οι μετοχές των Autohellas – Ικτίνος εμφάνισαν απώλειες άνω του 3%. Από κοντά ακολούθησαν οι μετοχές των Intracom, Πλαίσιο, ΕΛΤΟΝ και Quest, οι οποίες παρουσίασαν κάμψη άνω του 2%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, η οποία νωρίς το πρωί ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τερμάτισε στο +0,3%.

Συνολικά, 24 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 81 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 15 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 62,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News