BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κατέβασε ρυθμούς και «έχασε» τις 900 μονάδες

Στις 895 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άλμα 7,6% για την Intracom

Χρηματιστήριο: Κατέβασε ρυθμούς και «έχασε» τις 900 μονάδες

Διορθωτικά στα στηρίγματα των 895 μονάδων τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και FTSE Large Cap, σε συνδυασμό με το εξασθενημένο επενδυτικό κλίμα, δεν επέτρεψαν την εκδήλωση μιας πειστικής κίνησης άνω του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,62% και υποχώρησε στις 894,94 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από 5,5 μονάδες σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (900,49 μονάδες) και επιστρέφοντας εκ νέου κάτω των 900 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε επτά μονάδες -από 892,51 έως 899,85 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα μην υπερβαίνοντας τα 47 εκατ. ευρώ, δείγμα του εξασθενημένου ενδιαφέροντος.

Παρότι οι ρευστοποιήσεις ήταν ελεγχόμενες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι πωλητές κατάφεραν να ελέγξουν τα «βαριά» χαρτιά της αγοράς, οδηγώντας τη Λεωφόρο Αθηνών σε μικρή οπισθοχώρηση. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε η -σχεδόν παγιωμένη- αδυναμία στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος συνέχισε να μην υιοθετεί το ανοδικό momentum.

Δεν ήταν τυχαίο ότι τρεις συστημικές τράπεζες τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος (εξαίρεση η Alpha Bank), με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1,6% και διολισθαίνοντας κάτω από το τεχνικό σημείο των 2,6 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρέθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε στο -1%, στον απόηχο του νέου πακέτου που πέρασε την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ του Reggeborgh και του Λεωνίδα Μπόμπολα. Στο ίδιο μήκος κύματος, απώλειες της τάξης του 1,8% σημείωσε η μετοχή της Motor Oil, η οποία διόρθωσε μετά το +6% της Τετάρτης. Στο -1,7% έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Mytilineos.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε στον FTSE Large Cap ήταν το γεγονός ότι μόλις τρεις εισηγμένες (Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Fourlis) κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος. Εμφανώς καλύτερη ήταν η «εικόνα» στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,64%), όπου η μετοχή της Intracom εκτινάχθηκε στο +7,6%.

«Νο party» χωρίς τις τράπεζες

Μπορεί η Λεωφόρος Αθηνών να ανέκτησε χθες το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τις 18 Μαΐου, αλλά η αδυναμία πειστικής υπέρβασης παραμένει κάτι παραπάνω από εμφανής. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καθήλωση του τραπεζικού δείκτη κάτω του τεχνικού ορίου των 600 μονάδων, κάτι το οποίο απορρέει από τις νέες αντλήσεις κεφαλαίων.

Άλλωστε, αποτελεί κοινή ομολογία ότι η ανάκαμψη του κλάδου θα επέλθει μόνο όταν  ολοκληρωθεί η διαδικασία των Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και μόνο όταν αφομοιωθεί η προσφορά των νέων μετοχών. Μέχρι τότε, θεωρείται αρκετά δύσκολο ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί με «άνεση» άνω των 900 μονάδων.

Αυτή την στιγμή, εξάλλου, το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο προβλέπει τη συσσώρευση πέριξ των 900 μονάδων, με ανώτατο όριο τις αντιστάσεις των 910 – 915 μονάδων και κατώτατο όριο τις στηρίξεις των 860 μονάδων.

Τραπεζικές πιέσεις

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, παρέμεινε και σήμερα αισθητά κάτω των επιπέδων των 600 μονάδων, δείγμα της εν γένει αδυναμίας υιοθέτησης ενός ανοδικού momentum. Χαρακτηριστικά, ο κλαδικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,5% και περιορίστηκε στις 550 μονάδες, διευρύνοντας στις 50 μονάδες την απόσταση που «πρέπει» να γεφυρώσει.

Πέραν της Εθνικής Τράπεζας (-1,6%), απώλειες κατέγραψε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχώρησε κατά 0,73% και διαμορφώθηκε κάτω του τεχνικού ορίου του 1,5 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με οριακές απώλειες κατά 0,3%, ενώ η Attica Bank υποχώρησε κατά σχεδόν 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Alpha Bank απορρόφησε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και ενισχύθηκε ήπια κατά 0,5%, χάρη στην ψήφο εμπιστοσύνης από τη Schroders. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,46% 1,095 ευρώ
  • Attica Bank -1,83% 0,1502 ευρώ
  • Eurobank -0,34% 0,77 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,59% 2,593 ευρώ
  • Πειραιώς -0,73% 1,499 ευρώ

Κυριαρχία των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαίοποίησης (-0,67%), οι πωλητές διατήρησαν έως τέλους τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται και στις μη-τραπεζικές μετοχές, χωρίς βέβαια να επικρατήσουν ακραία φαινόμενα πωλήσεων. 

Η μετοχή της Motor Oil υπέστη τις εντονότερες πιέσεις, καθώς υποχώρησε κατά 1,8% και τα 14,6 ευρώ, στον απόηχο της χθεσινής εκτίναξης στο +6%. Κατά 1% υποχώρησε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, εν μέσω των συνεχόμενων αλλαγών στη μετοχική σύνθεση, μέσω προσυμφωνημένων πακέτων. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – Mytilineos τερμάτισαν στο -1,7%, λόγω των ευρύτερων ρευστοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα. Απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν, τέλος, οι μετοχές των ΟΤΕ, Lamda, Jumbo και Coca – Cola.

Ενδεικτικό του εύρους των πιέσεων ήταν το γεγονός ότι στον FTSE Large Cap, μόλις τρεις μη-τραπεζικοί τίτλοι τερμάτισαν σε θετικό έδαφος. Η πρώτη ήταν η μετοχή της Fourlis (0,46%), η δεύτερη ήταν η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή (0,85%) και η τρίτη ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ (0,45%).

Συνολικά, 57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ακόμη 57 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενω 11 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 63 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News