BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 890 μονάδες με ισχυρό «σήμα» από Εθνική

Γλυκό «αντίο» στον πρώτο αρνητικό μήνα από τον Ιανουάριο

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 890 μονάδες με ισχυρό «σήμα» από Εθνική

Πάνω από τις 890 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η άκρως θετική «εικόνα» στην Εθνική Τράπεζα επιβεβαίωσε την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, η οποία εδραιώθηκε περαιτέρω από τις αγοραστικές κινήσεις στα μη τραπεζικά blue chips.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,82% και ενισχύθηκε στις 894,85 μονάδες, το υψηλότερο σημείο της ημέρας, κερδίζοντας περισσότερες από επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (887,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε πέντε μονάδες -από 889,93 έως 894,9 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 42,5 εκατ. ευρώ, ως απόρροια της χρηματιστηριακής αργίας σε Wall Street και Λονδινο. 

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συνέστησε το βασικό στήριγμα της αγοράς, καθώς ο τραπεζικός τίτλος σημείωσε άνοδο άνω του 4% και τερμάτισε μία «ανάσα» από τα 2,6 ευρώ. Η καλή «εικόνα» οφείλεται αφενός στα θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αφετέρου στην απομάκρυνση κάθε σεναρίου για αύξηση κεφαλαίων εντός του 2021. 

Εξίσου θετική ήταν η επίδοση της Alpha Bank, η οποία τερμάτισε στο +2,1% και «έπιασε» το όριο του 1,1 ευρώ. Σ’ αυτά τα επίπεδα, εξάλλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 800 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, «σύμμαχο» στην προσπάθεια διάσπασης των 890 μονάδων αποτέλεσε και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παρουσίασε κέρδη κατά 1,8% και ενισχύθηκε κοντά στο επίπεδο του 1,53 ευρώ.

Στις μη τραπεζικές μετοχές, η Aegean κατάφερε να «διακριθεί» και να κλείσει στο +2,5% και τα 5,55 ευρώ, έχοντας ως φόντο την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, από την πλευρά της, τερμάτισε στο +2,2%, ενώ οι μετοχές των Intrakat και Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκαν κατά 5,9% και κατά 3,7%, αντίστοιχα, ξεχωρίζοντας από τους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με απώλειες ο Μάιος

Η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχει καταφέρει να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, με το σενάριο της διόρθωσης προς τις 850 μονάδες να απομακρύνεται προς ώρας. Αντιθέτως, το momentum φαίνεται ότι είναι ανοδικό, με τις αντιστάσεις των 900 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο των επενδυτών.

Βέβαια, η περαιτέρω άνοδος προς τις 950 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, θα απαιτήσει περισσότερα «καύσιμα», τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί το δυναμικό restart της ελληνικής οικονομίας και εισπραχθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, αναγκαία συνθήκη αποτελεί και η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες εν μέσω των προσπαθειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παραμένουν υποτιμημένες, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ήταν και η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, ο οποίος ήταν ο πρώτος αρνητικός μήνας μετά τον Ιανουάριο (μεσολάβησαν ένα τρίμηνο κερδών). Ο Γενικός Δείκτης, ειδικότερα, υποχώρησε κατά -2,5%, ο τραπεζικός δείκτης κατά -10% και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατά -2,75%. 

Τραπεζικά στηρίγματα 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσε τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία ήταν απολύτως ικανοποιητικά. Ως αποτέλεσμα, ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε άνοδο κατά 1,5% και ανέκαμψε στις 550 μονάδες, συρρικνώνοντας τη διαφορά από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Πέραν των ανοδικών κλεισιμάτων σε ΕΤΕ, Alpha Bank και Πειραιώς, η μετοχή της Eurobank τερμάτισε με μικρές απώλειες της τάξης του 0,3% και διαμορφώθηκε στο 0,76 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank υπέκυψε εκ νέου στους πωλητές, σημειώνοντας πτώση κατά 1% και το 0,17 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,09% 1,10 ευρώ
  • Attica Bank -0,93% 0,1704 ευρώ
  • Eurobank -0,31% 0,7676 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 4,19% 2,584 ευρώ
  • Πειραιώς 1,8% 1,528 ευρώ

Κυριαρχία των αγοραστών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,76%), οι αγοραστές διατήρησαν έως τέλους τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, περιορίζοντας σημαντικά το εύρος δράσης των πωλητών, με αποτέλεσμα να προκύψουν σημαντικά στηρίγματα και στους μη τραπεζικούς τίτλους.

Πέραν των Aegean – ΕΥΔΑΠ, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή του Τιτάνα, η οποία τερμάτισε στο +1,3% και τα 17,7 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Fourlis ενισχύθηκε κατά 1,5% εν όψει της επικείμενης διαγραφής από τον FTSE Large Cap. Κέρδη 1,1% εμφάνισε και η μετοχή των ΕΛΠΕ, μετά την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό της εταιρείας.

Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των Coca – Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco, οι οποίες έκλεισαν με μικρές απώλειες της τάξης του -0,5%.

Συνολικά, 79 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 39 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,8 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News