Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 14:11
BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος με την Εθνική στο +4%

Στα 2,6 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, άνω των 890 μονάδων ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Προσεκτική άνοδος με την Εθνική στο +4%

Θετικό παραμένει το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται σταθερά άνω των 890 μονάδων, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να παρέχει σημαντικά στηρίγματα. Βελτιωμένο είναι το momentum και στις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σιγά – σιγά «ανεβάζουν» ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,65% και ενισχύεται στις 893,37 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (887,6 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 4,5 μονάδες -από 889,93 έως 894,2 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι, ως απόρροια και της χρηματιστηριακής αργίας σε Wall Street και Λονδινο. 

Από το πρωί, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί το βασικό στήριγμα της ελληνικής αγοράς, καθώς αυτή την στιγμή σημειώνει άνοδο άνω του 4% και διαμορφώνεται μία «ανάσα» από τα 2,6 ευρώ. Η καλή «εικόνα» της μετοχής οφείλεται αφενός στα θετικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, αφετέρου στην απομάκρυνση κάθε σεναρίου για αύξηση κεφαλαίων εντός του 2021. 

Από εκεί και πέρα, «σύμμαχο» στην προσπάθεια διάσπασης των 890 μονάδων αποτελεί και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία παρουσιάζει κέρδη της τάξης του 2% και ενισχύεται στο επίπεδο του 1,53 ευρώ, συνεχίζοντας την σταθεροποιητική πορεία, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) του 1,3 δισ. ευρώ.

Θετική είναι η «εικόνα», επίσης, στις μη τραπεζικές μετοχές, με τη Fourlis, η οποία αναμένεται να διαγραφεί από τον FTSE Large Cap, να αυξάνεται κατά περίπου 2,5%. Η μετοχή του ΟΛΠ, από την πλευρά της, βρίσκεται στο +2%, ενώ Intrakat και Πλαστικά Θράκης ενισχύονται κοντά στο +4%, ξεχωρίζοντας από τους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με απώλειες ο Μάιος

Η ελληνική αγορά, όπως αποδείχθηκε και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έχει καταφέρει να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, με το σενάριο της διόρθωσης προς τις 850 μονάδες να απομακρύνεται προς ώρας. Αντιθέτως, το momentum φαίνεται ότι είναι ανοδικό, με τις αντιστάσεις των 900 μονάδων να αποτελούν τον πρώτο στόχο των επενδυτών.

Βέβαια, η περαιτέρω άνοδος προς τις 950 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, θα απαιτήσει περισσότερα «καύσιμα», τα οποία μπορούν να προέλθουν μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί το δυναμικό restart της ελληνικής οικονομίας και εισπραχθούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, αναγκαία συνθήκη αποτελεί και η επάνοδος των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες εν μέσω των προσπαθειών κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παραμένουν υποτιμημένες, διαθέτοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου. 

Σήμερα, στο μεταξύ, είναι και η τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, ο οποίος -εκτός απροόπτου- θα είναι ο πρώτος αρνητικός μήνα μετά τον Ιανουάριο (-2,5% ο Γενικός Δείκτης, -10% οι τράπεζες, -2,75% ο FTSE Large Cap). 

Τραπεζικά στηρίγματα 

Ο τραπεζικός κλάδος, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον «πρωταγωνιστή» της ημέρας, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία ήταν απολύτως ικανοποιητικά. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 1,8% και ανακάμπτει στις 552 μονάδες, συρρικνώνοντας τη διαφορά από το υψηλό έτους των 639 μονάδων.

Πέραν των ΕΤΕ και Πειραιώς, η μετοχή της Alpha Bank συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας περίπου 1%, εν μέσω των πληροφοριών ότι η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί στην τιμή του 1 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 0,75%. H Attica Bank, τέλος, κινείται σταθεροποιητικά (+0,5%), απορροφώντας τις πρωινές ρευστοποιήσεις. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,84% 1,0865 ευρώ
  • Attica Bank 0,47% 0,1728 ευρώ
  • Eurobank 0,75% 0,7758 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 4,19% 2,584 ευρώ
  • Πειραιώς 1,87% 1,529 ευρώ

Ανεβάζουν ρυθμούς οι αγοραστές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,64%), οι αγοραστές διατηρούν από το πρωί τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και οι πωλητές, οι οποίοι φαίνεται ότι στοχοποιούν μεμονωμένους τίτλους.

Εκτός των Fourlis – ΟΛΠ, ανοδικά κινείται και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,3%, μετά την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό της εταιρείας και το «πράσινο» φως στον τρόπο διορισμού των εκπροσώπων του δημοσίου. Τιτάν και Viohalco, παράλληλα, βρίσκονται στο +1%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 1,55% και τα 8,875 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Coca – Cola και Ελλάκτωρ διολισθαίνουν κατά περίπου 0,7%. Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του, κινείται οριακά πτωτικά, παραμένοντας στα επίπεδα των 2,6 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, 32 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News