BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση λίγο πριν τις 900 μονάδες

Στις παρυφές των 900 μονάδων ο Γ.Δ. - Κέρδη άνω του 1% για τη Eurobank

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση λίγο πριν τις 900 μονάδες

Σημάδια συσσώρευσης λίγο πριν τις αντιστάσεις των 900 μονάδων εμφανίζει από το πρωί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο φαίνεται ότι στηρίζεται αποκλειστικά στις επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και FTSE Large Cap. Ωστόσο, τα «βαρίδια» παραμένουν, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει την εμφάνιση διορθωτικών τάσεων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,15% και ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 896,2 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (894,85 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 895,98 έως 898,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 5 εκατομμύρια ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Η μετοχή της Eurobank είναι αυτή, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να ξεχωρίζει περισσότερο, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1% και προσεγγίζοντας το τεχνικό σημείο του 0,78 ευρώ. Κατά 1% ενισχύεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης μετά την επιτυχή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). 

Από εκεί και πέρα, επιλεκτικές κινήσεις παρατηρούνται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Viohalco κινείται πολύ κοντά στο +2%. Η μετοχή των ΕΛΠΕ, επίσης, βρίσκεται στο +1,2%, δίνοντας συνέχεια στη θετική πορεία των τελευταίων ημερών. Αντίθετα, κοντά στο -2% κυμαίνονται οι απώλειες για Aegean – Jumbo.

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της ΑΒΑΞ διορθώνει σημαντικά στο -4% και το 1,18 ευρώ, εξαλείφοντας τα όποια κέρδη των υπόλοιπων τίτλων, όπως των Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης, οι μετοχές των οποίων ενισχύονται πέριξ του 2%.

Οι συνθήκες για τις 950 μονάδες

Όπως μαρτυρούν οι περισσότεροι αναλυτές, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (υψηλό έξι ετών), είναι αδύνατο να επιτευχθεί δίχως τη δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι έχει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Πέραν των τραπεζών, τα θετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων καταδεικνύουν τις αξιοσημείωτες αντοχές του ελληνικού επιχειρείν, παρά το επί μακρόν lockdwon της εθνικής οικονομίας. 

Αυτό, όπως είναι εύλογο, δύναται να μεταφραστεί σε σημαντικά περιθώρια ανόδου, όταν ξεδιπλωθεί το επόμενο ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς. Ήδη, εξάλλου, υπάρχουν τίτλοι, οι οποίοι υπεραποδίδουν συστηματικά έναντι του Γενικού Δείκτη, όπως η Intracom (+70%), η Avax (+67%), η Cenergy Holding (+61%), η Πλαστικά Θράκης (+50%) κ.α.

Τραπεζική στασιμότητα

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός δείκτης φαίνεται ότι σήμερα κατεβάζει κάπως ρυθμούς, καθώς κινείται οριακά ανοδικά (0,3%) και καθορίζεται στις 554 μονάδες, απέχοντας λιγότερο από 50 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς τη διάσπαση των συγκεκριμένων αντιστάσεων, θεωρείται αδύνατη η επίτευξη του στόχου πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων. 

Από τις μέχρι στιγμής τραπεζικές συναλλαγές, πέραν των κερδών σε Eurobank – Πειραιώς, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται οριακά ανοδικά (0,3%) προς το τεχνικό σημείο των 2,6 ευρώ, κάνοντας μία στάση μετά το χθεσινό +4%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των Alpha Bank και Attica Bank καταγράφουν μικρές απώλειες κάτω του -0,5%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,45% 1,095 ευρώ
  • Attica Bank -0,23% 0,17 ευρώ
  • Eurobank 1,2% 0,7768 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,31% 2,592 ευρώ
  • Πειραιώς 0,98% 1,543 ευρώ

«Μάχη» στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,15%), αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με στόχο τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό. Πέραν των στηριγμάτων σε Viohalco και ΕΛΠΕ, άνοδο της τάξης του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis, η οποία δείχνει να ξεπερνάει το σοκ της διαγραφής από τον FTSE Large Cap.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 2%, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο -1,4%. Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, τέλος, καταγράφονται στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία βρίσκεται περίπου στο -1%, παραμένοντας ωστόσο άνω του 1,4 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα, 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 19 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 63 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News