Business Talk Τρίτη 1/06/2021, 06:50
BUSINESS TALK

Ψηφιακές ταχύτητες για το Κτηματολόγιο

Ψηφιακές ταχύτητες για το Κτηματολόγιο
  • Λέτε να το δούμε και να μην το πιστεύουμε; Την ολοκλήρωση δηλαδή, του Κτηματολογίου που σέρνεται δεκαετίες; Θα δείξει, αλλά το γεγονός ότι η αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον αρμόδιο υφυπουργό Γ. Στύλιο, μάλλον υπόσχεται τουλάχιστον επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

 

  • Το σχέδιο λοιπόν, νόμου που παρουσιάστηκε, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει ότι η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης, ενώ για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις). Στόχος είναι να επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Για να δούμε…

 

  • Ένας αριθμός ξεχωρίζει στις οικονομικές καταστάσεις της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων Briq Properties συμφερόντων Θ. Φέσσα, φανερώνοντας την τάση που «καθιερώθηκε» λόγω πανδημίας, δηλαδή την μεγάλη στροφή στις αποθήκες. Ενώ, δηλαδή, τα έσοδα από την ενοικίαση γραφείων μειώθηκαν σε 321 χιλ. ευρώ από 477 χιλ. ευρώ το ‘α τρίμηνο του 2020, οι εισπράξεις από μισθώματα αποθηκών εκτοξεύθηκαν και ανήλθαν σε 502 χιλ. ευρώ, από 204 χιλ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

 

  • Για να γίνει αντιληπτό πώς εκτόξευσε τη ζήτηση για αποθήκες ο κορωνοϊός, αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι πριν την κρίση για παραγγελίες αξίας 1 δισ. ευρώ απαιτούνταν περισσότερα από 100.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και με χαμηλό κόστος παράδοση των προϊόντων στον πελάτη. Η στροφή στις διαδικτυακές αγορές εκτόξευσε τις παραγγελίες άρα και τη ζήτηση για καινούργιους και μεγαλύτερους χώρους. Γι’ αυτό, η εταιρεία αναπτύσσει τώρα κι άλλο ένα κτίριο αποθηκών και διανομής 20.764 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. 

 

  • Μπορεί υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και ΡΑΕ να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την καθίζηση των τιμών στον τελευταίο διαγωνισμό για νέα έργα ΑΠΕ (και δικαίως, στο μέτρο που είναι προς όφελος του τελικού καταναλωτή και στηρίζει το αφήγημα της φθηνής πράσινης ενέργειας), δεν συμμερίζονται όμως όλοι την ικανοποίηση αυτή: Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν πρώτα οι παραγωγοί αιολικής ενέργειας (που δεν μπόρεσαν να «περάσουν» ούτε ένα έργο), ζητώντας οι επόμενοι διαγωνισμοί να είναι ξεχωριστοί ανά τεχνολογία, ώστε να μην ανταγωνίζονται απευθείας με τους «φωτοβολταϊκούς» για την εκάστοτε δημοπρατούμενη ισχύ.

 

  • Και χθες προστέθηκαν και οι μικρομεσαίοι φωτοβολταϊκοί δια του συνδέσμου τους ΣΠΕΦ, που σε ανακοίνωσή του διερωτάται αν ο διαγωνισμός της περασμένης εβδομάδας όντως αντανακλά οικονομικά δεδομένα (δηλαδή την ωρίμανση της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ και την βαθμιαία παγίωση χαμηλότερων επιπέδων τιμών, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας) ή κάποιες άλλες «στρατηγικές».

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News