BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 900 μονάδες

Με στηρίγματα από Eurobank, Coca - Cola

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 900 μονάδες

Νέα προσπάθεια προσέγγισης του ψυχολογικού σημείου των 900 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ωστόσο στερείται σημαντικών καταλυτών, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται εκ νέου το σενάριο της συσσώρευσης.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο της τάξης του 0,49% και ενισχύεται στις 898,51 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (894,13 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε περίπου πέντε μονάδες -από 894,66 έως 899,33 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 13 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, χάρη στο νέο πακέτο που «πέρασε» στην Ελλάκτωρ.

Αν και προς το παρόν δεν καταγράφονται ισχυρές ανοδικές κινήσεις, η μετοχή της Eurobank είναι αυτή, η οποία εν μέρει ξεχωρίζει, καθώς ενισχύεται κατά 1,3% και το 0,762 ευρώ, ανακάμπτοντας μετά τις πρόσφατες απώλειες, οι οποίες αφορούσαν τις ρευστοποιήσεις του fund Helikon. 

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτα κέρδη εμφανίζει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία βρίσκεται στο +1,6% και το τεχνικό σημείο των 30 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΒΑΞ, μετά το χθεσινό -10%, συνεχίζει στο «κόκκινο», υποχωρώντας κατά 5,6%, παρά τη διάψευση της διοίκησης για τα σενάρια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Ελλάκτωρ σημειώνει ελεγχόμενες απώλειες (-0,6%), μετά το νέο πακέτο που διακινήθηκε (σ.σ. 2,41% του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή του 1,5 ευρώ) στο πλαίσιο της συμφωνίας των αδερφών Καλλιτσάντση και των επιχειρηματιών Μπάκου – Καϋμενάκη. 

Νευρικότητα πριν τις 900 μονάδες

Η ελληνική αγορά, μετά τις απώλειες του Μαΐου (-1,6%) αναζητάει καύσιμα και καταλύτες, προκειμένου να διασπάσει εκ νέου τις αντιστάσεις των 900 μονάδων και να τεθεί σε τροχιά του επόμενου μεγάλου στόχου, αυτόν των 950 μονάδες (σ.σ. υψηλό έξι ετών).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει ορισμένο εύλογο χρόνο, έως ότου ολοκληρωθούν οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στις τράπεζες και «χωνευτεί» η προσφορά των νέων μετοχών. 

Μία διαδικασία, η οποία -σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρη Τζάνα- συμπίπτει με την ευρύτερη ανακατάταξη που συντελείται στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας (σ.σ. εξαγορά Chipita από Mondelez, αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Πρόκειται για εξελίξεις, οι οποίες θα καθορίσουν τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών, σε συνδυασμό με την εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής σεζόν. 

Τραπεζική αναμονή

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παραμένει καθηλωμένος στις αντιστάσεις των 550 μονάδων, αποφεύγοντας προς ώρας μια πειστική κίνηση προς τις 600 μονάδες. Ενδεικτικά, σήμερα καταγράφει μικρά κέρδη 0,6% και διαμορφώνεται στις 553 μονάδες. 

Από τους τραπεζικούς τίτλους, πέραν της Eurobank, οι υπόλοιποι εμφανίζουν οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν το 1%. Η Πειραιώς, χαρακτηριστικά, βρίσκεται στο +0,7%, ενώ η Εθνική Τράπεζα κυμαίνεται στο +0,3%. Η Alpha Bank, τέλος, παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, λίγο πάνω από το όριο του 1,09 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,18% 1,092 ευρώ
  • Attica Bank 1,23% 0,1652 ευρώ
  • Eurobank 1,25% 0,7614 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,34% 2,669 ευρώ
  • Πειραιώς 0,73% 1,52 ευρώ 

Επιλεκτικές αγορές στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (0,41%), οι αγοραστές καταβάλλουν προσπάθεια να ελέγξουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τους πωλητές ωστόσο να «κρατούν» αντιστάσεις, ασκώντας πιέσεις σε αρκετούς τίτλους.

Εκτός της Coca – Cola (+1,6%), ανοδικά κατά 1,5% κινείται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ η μετοχή της Motor Oil συνεχίζει τη θετική πορεία, κερδίζοντας ακόμη 1%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 1% εν όψει της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ. Κατά 0,8% διολισθαίνει, επίσης, η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία διορθώνει ελαφρώς μετά τα κέρδη των τελευταίων εβδομάδων (+7,3% τον Μάιο).

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 44 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 63,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News