BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Απαγορευτικό» από Eurobank και ΑΒΑΞ στις 900 μονάδες

Στις 892 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Χαμηλός ο τζίρος

Χρηματιστήριο: «Απαγορευτικό» από Eurobank και ΑΒΑΞ στις 900 μονάδες

Στασιμότητα επικρατεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς οι πιέσεις στις μετοχές των Eurobank και ΑΒΑΞ συμβάλλουν στη διατήρηση της συσσώρευσης και αναβάλλουν προς ώρας την κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρές απώλειες της τάξης του 0,23% και υποχωρεί στις 892,83 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (894,85 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες -από 890,94 έως 898,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται και σήμερα σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ έως τη 1.50 το μεσημέρι. 

Η μετοχή της Eurobank, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, έχει καταστεί στόχος έντονων πιέσεων, καθώς διολισθαίνει κατά 2,8% και υποχωρεί κάτω από το επίπεδο του 0,75 ευρώ. Οι απώλειες συνδέονται με τις ρευστοποιήσεις του fund Helikon, το οποίο έχει αποφασίσει να στραφεί στην Πειραιώς (σ.σ. είχε συμμετάσχει στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου), αποχωρώντας σταδιακά από την Eurobank.

Υπό κλιμακούμενη πίεση τελεί και η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία κατρακυλά στο -18% και το 1,01 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για επικείμενη ΑΜΚ. Πάντως, η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας έσπευσε πριν από λίγο να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα. Απώλειες κατά 3,7% εμφανίζει, επίσης, η Ελλάκτωρ, η οποία εκδηλώνει ενδείξεις διόρθωσης, μετά την ανοδική πορεία των τελευταίων συνεδριάσεων (+10% τον Μάιο).

Οι συνθήκες για τις 950 μονάδες

Παρά τη σημερινή συσσώρευση προς τις 890 μονάδες, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (σ.σ. υψηλό έξι ετών), εξακολουθεί να συνιστά το βασικό μεσο-μακροπρόθεσμο σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί δίχως τη δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Πέραν των τραπεζών, μάλιστα, τα θετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων καταδεικνύουν τις αξιοσημείωτες αντοχές του ελληνικού επιχειρείν, παρά το επί μακρόν lockdwon της εθνικής οικονομίας. Αυτό, όπως είναι εύλογο, δύναται να μεταφραστεί σε σημαντικά περιθώρια ανόδου, όταν ξεδιπλωθεί το επόμενο ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς.

Ήδη, εξάλλου, υπάρχουν τίτλοι, οι οποίοι υπεραποδίδουν συστηματικά έναντι του Γενικού Δείκτη, όπως η Intracom (+70%), η Avax (+67%), η Cenergy Holding (+61%), η Πλαστικά Θράκης (+50%) κ.α. Βέβαια, όπως συμβαίνει και σήμερα, οι επενδυτές θα έχουν αρκετές ευκαιρίες αφομοίωσης των κεκτημένων και κατοχύρωσης των κερδών.

Εν αναμονή της τραπεζικής ανόδου

Από την πλευρά του, ο τραπεζικός δείκτης «κατεβάζει» σήμερα ρυθμούς, καθώς καταγράφει πτώση κατά 1,1% και καθορίζεται στις 545 μονάδες, απέχοντας τουλάχιστον 55 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς τη διάσπαση των συγκεκριμένων αντιστάσεων, θεωρείται αδύνατη η επίτευξη του στόχου πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων. 

Από τις μέχρι στιγμής τραπεζικές συναλλαγές, πέραν των πιέσεων στην Eurobank, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει κατά 1% και διαμορφώνεται οριακά κάτω του 1,09 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς δε, κινείται σταθεροποιητικά στο 1,52 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει μικρά κέρδη κατά 0,5% και παραμένει μία «ανάσα» από το τεχνικό σημείο των 2,6 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,91% 1,09 ευρώ
  • Attica Bank -2,58% 0,166 ευρώ
  • Eurobank 2,79% 0,7462 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,54% 2,598 ευρώ
  • Πειραιώς -0,07% 1,527 ευρώ

«Μάχη» στο ταμπλό

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,23%), αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη «μάχη», με στόχο τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, το οποίο μέχρι στιγμής κλίνει προς τους δεύτερους. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των ρευστοποιήσεων στην Ελλάκτωρ (-3,7%), υπό αξιοσημείωτη πίεση τελεί και η μετοχή της Aegean, η οποία υποχωρεί κατά σχεδόν 2%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil επιχειρεί να παράσχει στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύεται κατά 1,25% και τα 13,7 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία βρίσκεται λίγο πριν το +1%, μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος στους μετόχους. Οι υπόλοιπες ανοδικές κινήσεις, ωστόσο, δεν υπερβαίνουν το 1%.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News