BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Κόπωση» και αναβολή για τις 900 μονάδες

Στις 894 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: «Κόπωση» και αναβολή για τις 900 μονάδες

Σημάδια αγοραστικής κόπωσης εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η ελληνική αγορά διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητη και δεν κατάφερε να προσεγγίσει το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, μένοντας εκτός του «πάρτι» των διεθνών χρηματιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές διακυμάνσεις και έκλεισε με ανεπαίσθητες απώλειες της τάξης του 0,08%, υποχωρώντας στις 894,13 μονάδες και χάνοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (894,85 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες -από 890,94 έως 898,65 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank αποτέλεσε τον αρνητικό «πρωταγωνιστή», καθώς κατέστη πρώτος στόχος των πωλητών, τερματίζοντας στο -2% και το 0,75 ευρώ. Οι απώλειες συνδέονταν άρρηκτα με τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις του fund Helikon, το οποίο έχει αποφασίσει να στραφεί στην Πειραιώς (σ.σ. είχε συμμετάσχει στην πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου), αποχωρώντας σταδιακά από την Eurobank.

Υπό αυξημένη πίεση βρέθηκε και η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία κατρακύλησε στο -10,7% και το 1,098 ευρώ, εν μέσω των σεναρίων για επικείμενη ΑΜΚ. Πάντως, η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρείας έσπευσε να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, περιορίζοντας εν μέρει την αιμορραγία (σ.σ. έφθασε έως -22%). Απώλειες κατά 3% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Aegean, η οποία συνέχισε τη μεταβλητότητα εν όψει της ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ρόλο θετικού καταλύτη ανέλαβε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ενισχύθηκε κατά σχεδόν 3% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 2,6 ευρώ. Εξαιρετική ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή της Motor Oil, η οποία τερμάτισε στο +3,2% και έφθασε στο τεχνικό σημείο των 14 ευρώ.

Οι συνθήκες για τις 950 μονάδες

Παρά τη σημερινή συσσώρευση στα επίπεδα των 890 – 895 μονάδων, η προσέγγιση των 950 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο του Γενικού Δείκτη (σ.σ. υψηλό έξι ετών), εξακολουθεί να συνιστά το βασικό μεσο-μακροπρόθεσμο σενάριο για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί δίχως τη δυναμική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών. Άλλωστε, αυτή την στιγμή, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα προκειμένου να κινηθεί ανοδικά, ανακτώντας το σύνολο του χαμένου εδάφους: Είναι κεφαλαιακά ενισχυμένο, έχει μειώσει σημαντικά τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έχει καταγράψει αξιοσημείωτα οργανικά αποτελέσματα σε επίπεδο α’ τριμήνου. 

Πέραν των τραπεζών, τα θετικά οικονομικά μεγέθη των περισσότερων εισηγμένων προοιωνίζουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, όταν «ξεδιπλωθεί» το επόμενο ανοδικό ξέσπασμα της ελληνικής αγοράς. Ήδη, εξάλλου, υπάρχουν τίτλοι, οι οποίοι υπεραποδίδουν συστηματικά έναντι του Γενικού Δείκτη, όπως η Intracom (+70%), η Avax (+67%), η Cenergy Holding (+61%), η Πλαστικά Θράκης (+50%) κ.α.

Βέβαια, όπως συνέβη και σήμερα, οι επενδυτές θα έχουν αρκετές ευκαιρίες αφομοίωσης των κεκτημένων και κατοχύρωσης των κερδών.

Στο μεταξύ, οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 1,2% και τις 15.613 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να καταγράφει άνοδο κατά 0,9% και τις 7.084 μονάδες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones ξεκίνησε με άνοδο 142 μονάδων, ενώ ο S&P 500 αναρριχάται σε νέο ιστορικό υψηλό (4.216 μονάδες).

Εν αναμονή της τραπεζικής ανόδου

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ο τραπεζικός δείκτης «κατέβασε» σήμερα ρυθμούς, καθώς κατέγραψε μικρή πτώση κατά -0,4% και περιορίστηκε στις 550 μονάδες, απέχοντας συνολικά 50 μονάδες από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς τη διάσπαση των συγκεκριμένων αντιστάσεων, θεωρείται αδύνατη η επίτευξη του στόχου πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων. 

Από τις τραπεζικές συναλλαγές, πέραν των Eurobank – ΕΤΕ, η μετοχή της Alpha Bank διολίσθησε κατά σχεδόν 1% και διαμορφώθηκε στο όριο του 1,09 ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς δε, κινήθηκε επίσης πτωτικά στο 1,5 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank σημείωσε ευρείες απώλειες κατά 4,2%. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -0,91% 1,09 ευρώ
  • Attica Bank -4,23% 0,1632 ευρώ
  • Eurobank -2,03% 0,752 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,94% 2,66 ευρώ
  • Πειραιώς -1,31% 1,508 ευρώ

Οριακή επικράτηση των πωλητών

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,23%), αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», με στόχο τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, το οποίο τελικά έκλινε προς τους δεύτερους. Είναι ενδεικτικό ότι πέραν των ρευστοποιήσεων στην Aegean (-3,1%), υπό πίεση τέλεσε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία διόρθωσε κατά -1,8%, μετά το +10% του Μαΐου. Πτώση κατά τουλάχιστον 1% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ (1,3%), Jumbo (1,75%) και ΓΕΚ Τέρνα (1,2%).

Στον αντίποδα, όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Motor Oil παρείχε αξιοσημείωτα στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,2% και τα 14 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία έκλεισε στο +1,7%, μετά την απόφαση για διανομή μερίσματος στους μετόχους. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Viohalco τερμάτισαν ανοδικά κατά 1%.

Συνολικά, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 55 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,8 δισ. ευρώ, διατηρούμενη στα ίδια επίπεδα με τη Δευτέρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News