BUSINESS & FINANCE

Με «φόρα» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο +6% η Ελλάκτωρ, στο +2% οι τράπεζες

Στις 886 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με «φόρα» το Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο +6% η Ελλάκτωρ, στο +2% οι τράπεζες

Αξιοσημείωτα κέρδη παρουσιάζει στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να θέτουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις εξελίξεις σε Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Mytilineos, αφήνοντας στο παρελθόν την τάση για διόρθωση.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξης του 1,30% και διαμορφώνεται στις 886,81 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 11,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (875,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 878,43 έως 889,64 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 8 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Τα σημάδια του σημερινού ανοδικού momentum είχαν πρωτοεμφανιστεί από χθες, όταν ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να απορροφήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και να επιστρέψει -έστω και πρόσκαιρα- σε θετικό έδαφος.

Ο κινητήριος μοχλός της Λεωφόρου Αθηνών συνίσταται στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Πειραιώς, καθώς η υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού από τους ξένους επενδυτές έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου. 

Η διαδικασία αναμένεται να «κλείσει» τυπικά αύριο, Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί και η Εγχώρια Προσφορά, η οποία έχει οριστεί στο 15% των συνολικών 1,2 δισ. νέων κοινών μετοχών. Αυτό που μένει να καθοριστει πλέον είναι το ακριβές ποσό που θα αντληθεί, με το εύρος τιμής διάθεσης να κυμαίνεται από 1 έως 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Την ίδια ώρα, θετική υποδοχή φαίνεται ότι έχει και το «πράσινο» ομόλογο της Mytilineos, η οποία επιχειρεί να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 5ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα οριστικοποιηθεί κάτω της αρχικής τιμολόγησης του 2,5%. 

Σήμερα, στο μεταξύ, θα διεξαχθεί και η έκτακτη επαναληπτική Γενική Συνέλευση για την προτεινόμενη ΑΜΚ, υψους 120 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά των Ολλανδών του Reggeborgh, μάλιστα, επικρατεί αισιοδοξία ότι η πρόταση για την ΑΜΚ θα εγκριθεί. 

Στηρίγματα από τις τράπεζες

Επιστρέφοντας στον τραπεζικό κλάδο, όπως προαναφέρθηκε, η υπερκάλυψη της ζήτησης για την ΑΜΚ της Πειραιώς παράσχει σημαντικά στηρίγματα στον δείκτη, ο οποίος καταγράφει άνοδο κατά 1,7% και ενισχύεται στις 586 μονάδες, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές των Πειραιώς, Eθνική Τράπεζα και Alpha Bank εμφανίζουν κέρδη άνω του 2%. Μάλιστα, η πρώτη κινείται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά, μετά την υλοποίηση του reverse split. Η Eurobank, από την πλευρά της, καταγράφει οριακές μεταβολές γύρω από το 0,77 ευρώ. Πιο αναλυτικά

  • Alpha Bank 2,28% 1,164 ευρώ
  • Attica Bank -1,68% 0,205 ευρώ
  • Eurobank 0,36% 0,7788 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,04% 2,552 ευρώ
  • Πειραιώς 2,19% 1,88 ευρώ

Στο +6% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, με την Ελλάκτωρ να «πρωταγωνιστεί» και να εκτινάσσεται στο +6% εν μέσω των προσδοκιών για έγκριση της ΑΜΚ. 

Από την πλευρά της, η μετοχή της Mytilineos κινείται ανοδικά κατά 1,30% εν όψει και των επίσημων ανακοινώσεων για το ομόλογο, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο +2%. Κατά 1,8% ενισχύετα και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 46 μετοχές κινούνται ανοδικά, 12 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News