BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Eurobank και Alpha αποσόβησαν το «κόκκινο»

Στις 876 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Eurobank και Alpha αποσόβησαν το «κόκκινο»

«Ασανσέρ» θύμισε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να εναλλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων. Ωστόσο, εντέλει, τα στηρίγματα σε Eurobank και Alpha Bank κατάφεραν να αποσοβήσουν ένα τρίτο διαδοχικό αρνητικό κλείσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, μετά από αρκετές εναλλαγές, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,11% και ενισχύθηκε ανεπαίσθητα στις 876,76 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (875,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 13,5 μονάδες -από 869,50 έως 883,09 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να επανέρχεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 92 εκατ. ευρώ -δείγμα του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σαφές ότι ακολούθησε ένα ξέφρενο «μοτίβο». Ο Γ.Δ. αν και ξεκίνησε σε αρνητικό έδαφος, στη συνέχεια «πέρασε» σε θετικό, ενώ η ίδια «διαδρομή» επαναλήφθηκε ακόμη μία φορά, με αποτέλεσμα τελικά η «μπίλια» να κάτσει -έστω και οριακά- στο «πράσινο.

Τα στηρίγματα των 870 μονάδων, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, λειτούργησαν αποτελεσματικά, βάζοντας «φρένο» στη διορθωτική κίνηση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων. Σ’ αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και το μπαράζ αγορών σε Eurobank και Alpha Bank, εν μέσω των σεναρίων για τις αλλαγές στους δείκτες του MSCI στις αρχές Μαΐου.

Διευρύνεται η τάση για διόρθωση

Η τάση για διόρθωση, πάντως, δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά επεκτείνεται και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μετά τα εκτεταμένα κέρδη του α’ τριμήνου και τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, φαίνεται ότι έχουν κατεβάσει ρυθμούς. Άλλωστε, η κατοχύρωση των κεκτημένων συνιστά ένδειξη υγείας για κάθε χρηματιστήριο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, μετά την σταθεροποιητική εκκίνηση, αυτή την στιγμή υποχωρεί κατά 1,4% και διολισθαίνει στις 436 μονάδες. Οι απώλειες δε, στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου υπερβαίνουν το 1,7%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα συμβόλαια του Dow Jones εκκίνησαν πριν από λίγο με πτώση της τάξης των 150 μονάδων.

Κλειδωμένη στο -30% η Πειραιώς

Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παρέμεινε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα «κλειδωμένη» σε limit down, καταγράφοντας ευρύτατες απώλειες της τάξης του 30% και υποχωρώντας στα 2,3 ευρώ.

Αυτή η κατάσταση δε, πολύ δύσκολα θα αλλάξει έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και η τράπεζα μεταβεί επιτέλους στη νέα «εποχή», παρά τη «θυσία» των παλαιών μετόχων, οι οποίοι είναι σαφές ότι θα ζημιωθούν απ’ όλη τη διαδικασία. 

Ράλι για Eurobank, Alpha

Παρότι η «εικόνα» της Πειραιώς μέχρι και το μέσο της ημέρας έμοιαζε να επηρεάζει δυσμενώς και τις υπόλοιπες τράπεζες, η κατάσταση άλλαξε άρδην προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι φημολογίες περί εισόδου της Eurobank στον δείκτη MSCI προκάλεσε ένα μπαράζ αγορών, το οποίο παρέσυρε θετικά και την Alpha Bank.

Αποτέλεσμα ήταν ο τραπεζικός δείκτης να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,8%, τερματίζοντας στα επίπεδα των 574 μονάδων, αλλά και βάζοντας «φρένο» στη διορθωτική κίνηση των τελευταίων ημερών, η οποία είχε «ανοίξει» την ψαλίδα από το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων.

Η μετοχή της Eurobank, συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 5,7% και «σκαρφάλωσε» στο 0,77 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το όριο του 0,8 ευρώ. Από κοντά ακολούθησε και η Alpha Bank, η οποία κέρδισε άνω του 3% και έφθασε το 1,10 ευρώ. Σχεδόν αμετάβλητη, παράλληλα, έμεινε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 3,23% 1,1025 ευρώ
  • Attica Bank 2,44% 0,22 ευρώ
  • Eurobank 5,70% 0,7716 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,16% 2,569 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -29,97% 2,346 ευρώ

Ελεγχόμενες πιέσεις σε Σαράντη, Fourlis

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, εξαιρώντας τις τράπεζες, κανένας άλλος τίτλος δεν κατάφερε να ξεχωρίσει θετικά, με τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Τιτάνα, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΛΠ να κλείνουν με οριακή άνοδο της τάξης έως του 0,6%.

Την ίδια ώρα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Σαράντης, η οποία υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ στο -1,6% τερμάτισε η μετοχή της Fourlis. Η Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, παρά το γεγονός ότι έφθασε να χάνει έως και 3%, τελικά έκλεισε με πτώση κατά 1%.

Συνολικά, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 46 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 58,5 εκατ. ευρώ, διατηρούμενη στα ίδια επίπεδα με της Δευτέρας. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News