BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» κόντρα στις πιέσεις των Πειραιώς, Motor Oil

Υπό πίεση η Motor Oil, στηρίγματα αναζητά ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» κόντρα στις πιέσεις των Πειραιώς, Motor Oil

Σταθεροποιητικά εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «κρατούν» το ψυχολογικό σημείο των 875 μονάδων, παρά τις έντονες πιέσεις στους τίτλους της Πειραιώς και της Motor Oil.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο της τάξης του 0,08% και διαμορφώνεται στις 877,43 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (876,76 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 875,48 έως 878,85 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσεγγίζοντας τα 8 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. 

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι εύλογο, βρίσκεται η μετοχή της Πειραιώς, η οποία μετά από δύο διαδοχικά limit down, σήμερα «ξεκλείδωσε» και βρίσκεται στο -25% και τα 2 ευρώ. 

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την Πειραιώς

Το πρωί, στο μεταξύ, άνοιξε και το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η διαδικασία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, με στόχο την έκδοση 1,2 δισ. νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με εύρος τιμής διάθεσης από 1 έως 1,15 ευρώ. 

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, ο Τζον Πόλσον, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα διαθέτει περίπου το 18,5% των μετοχών (από 4,6% σήμερα), ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 2,9% (από 3% σήμερα). Το Helikon Investmens, το οποίο έχει παρουσία σε Eurobank, ΔΕΗ και Lamda, θα κατέχει το 5,2%.

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το σημερινό 61,34% εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 27%. Οι υπόλοιποι μέτοχοι θα ελέγχουν από 39% έως 42%, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders, Norges Bank κ.α. 

Την Παρασκευή τα «νέα» από S&P

Οι επενδυτές, πέραν των εξελίξεων στην Πειραιώς, έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τα εταιρικά αποτελέσματα, χαιρετίζοντας τις χθεσινές επιδόσεις της ΔΕΗ (σ.σ. επιστροφή στην κερδοφορία), αλλά και αποδοκιμάζοντας τη ζημιογόνα χρήση της Motor Oil, η οποία επλήγη από τις διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου. 

Την ίδια ώρα, αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει ο χρόνος για τη νέα έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 5ετούς ή 7ετούς διάρκειας. Την Παρασκευή δε, αναμένεται και η ετυμηγορία του Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μια επιβεβαίωση της αξιολόγησης BB-.

Ήπια ανοδικά οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει οριακά ανοδικές τάσεις, καθώς σημειώνει κέρδη κατά 0,53% και διαμορφώνεται στις 578 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η μετοχή της Πειραιώς, όπως προαναφέρηκε, αν και «ξεκλείδωσε» από το limit down, εξακολουθεί να δέχεται υψηλές πιέσεις, υποχωρώντας κατά 26% και διολισθαίνοντας στο 1,7 ευρώ. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank παρουσιάζουν ήπια κέρδη πέριξ του 1%, ενώ η μετοχή της Alpha βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητη στο 1,1 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,23% 1,105 ευρώ
  • Attica Bank -0,95% 0,208 ευρώ
  • Eurobank 0,86% 0,7782 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,13% 2,598 ευρώ
  • Πειραιώς -25,83% 1,74 ευρώ

Υπό πίεση η Motor Oil

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι καταφέρνουν να ελέγξουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, παρότι κανένας τίτλος δεν εκδηλώνει μέχρι στιγμής μια πειστική ανοδική αντίδραση. 

Η μετοχή της ΔΕΗ, ενδεικτικά, ενισχύεται κατά 0,8% χάρη στην εκτίναξη των προσαρμοσμένων EBITDA και στην επίτευξη καθαρών κερδών άνω των 35 εκατ. ευρώ για το 2020. Στο +0,8% βρίσκεται και η μετοχή της Mytilineos, ενώ ΟΤΕ και ΟΛΠ διαμορφώνονται στο +0,7%. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει κοντά στο -3%, εξαιτίας των τριψήφιων ζημιών για την χρήση του προηγούμενου έτους. Απώλειες της τάξης του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, εν μέσω του συνεχιζόμενου μετοχικού πολέμου. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News