BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Tα εμβόλια στέρησαν τις 900 μονάδες, αλλά όχι το 7×7

Στις 899,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Tα εμβόλια στέρησαν τις 900 μονάδες, αλλά όχι το 7×7

Ανεπαίσθητα κάτω του του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων τερμάτισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων να στερούν από την ελληνική αγορά -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- την επίτευξη το υψηλότερου επιπέδου από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,26% και ενισχύθηκε στις 899,90 μονάδες, μία «ανάσα» από τις 900 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (897,55 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 894,73 έως 903,22 μονάδες- με τον τζίρο να κυμαίνεται στα γνωστά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 84 εκατ. ευρώ -δείγμα του ευοίωνο momentum. 

Η ελληνική αγορά, παρά το «ξεφούσκωμα» το πρωινών κερδών, κατάφερε να διατηρήσει το θετικό ράλι, το οποίο συμπλήρωσε την 7η διαδοχική άνοδο, σε μια προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Μάλιστα, οι αγοραστικές κινήσεις θα ήταν σίγουρα εντονότερες και περισσότερες, εφόσον δεν μεσολαβούσε η είδηση περί αναστολής της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, αλλά και της συνεπαγόμενης καθυστέρησης στις παραδόσεις προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η παραπάνω εξέλιξη, οπωσδήποτε, αποτελεί αρνητικό παράγοντα (σ.σ. σε συνέχεια του πανευρωπαϊκού «φιάσκου» με την AstraZeneca) στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για επιστροφή στην ομαλότητα, περιορίζοντας αισθητά τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη περισσότερου ρίσκου.

Δύσκολα να αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η βελτίωση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου, οι συγκρατημένες προσδοκίες για την φετινό τουρισμό, αλλά και η προσμονή για τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη δημιουργήσει ένα ευοίωνο σπιράλ, το οποίο αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τον Γ.Δ. άνω των 900 μονάδων, για πρώτη φορά από τις 18 Φεβρουαρίου του 2020.

Επόμενο δε, ορόσημο της ελληνικής αγοράς αποτελούν οι 948 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών. Τυχόν «ανακατάληψή» τους, μάλιστα, θα προλειάνει το έδαφος και για τον μεγάλο στόχο του 2021, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις 1.000 μονάδες.

Σ’ αυτές τις προσδοκίες έρχονται να προστεθούν και τα σενάρια των τελευταίων ωρών για την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, όπου αυτή την στιγμή βρίσκονται μόνο οι τίτλοι των OTE, Jumbo και ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική «παροικία» αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στη θετική συγκυρία. 

Αλλαγή σελίδας για την Τρ. Πειραιώς

Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς συνέχισε για ακόμη μία ημέρα να παραπέμπει σε «ασανσέρ», καθώς -από τις πρωινές απώλειες έως -4%- κατάφερε να τερματίσει στο +14% και το 0,29 ευρώ, με τον τζίρο μάλιστα να αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Φυσικά, όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), καθώς η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας θα ανασταλλεί από αύριο έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το απαιτούμενo reverse split. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η όλη διαδικασία της ΑΜΚ αποτελεί ένα αναγκαίο «κακό», προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα της Τρ. Πειραιώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρέχουσα αξία του τίτλου έχει σχεδόν εξαϋλωθεί, καθώς από το 1,3 ευρώ στις αρχές του 2021 έχει κατακρημνιστεί κάτω του 0,3 ευρώ, λόγω κυρίως της κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, από την πλευρά του, κινήθηκε σταθεροποιητικά, μην καταφέρνοντας να προσεγγίσει περαιτέρω το ψυχολογικό σημείο των 600 μονάδων, καθώς έκλεισε με απώλειες κατά 0,10% και παρέμεινε στις 594,16 μονάδες. Ωστόσο, τα σωρευτικά κέρδη από τις αρχές του 2021 εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 14,5%.

Πέραν της Τρ. Πειραιώς, με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Alpha Bank, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν αύξηση της τάξης του 1% και του 1,6%, αντίστοιχα. Η Eurobank, από την πλευρά της, δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, παρουσιάζοντας κάμψη κατά σχεδόν 3% και υποχωρώντας στο επίπεδο του 0,77 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,63% 1,1565 ευρώ
  • Attica Bank -1,94% 0,227 ευρώ
  • Eurobank -2,86% 0,7752 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,04% 2,626 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 14,08% 0,29 ευρώ

Στο +3% η Jumbo, στο -4,3% η Viohalco

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να διατηρήσουν τα «ηνία» των χρηματιστηριακών συναλλαγών, χάρη κυρίως στο +3% στη μετοχή της Jumbo, καθώς οι αναλυτές προσδοκούν παραμονή της εισηγμένης στους δείκτης MSCI.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Motor Oil κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,2%, ενώ κατά 3,7% ενισχύθηκε η μετοχή της Fourlis. O OTE, από την πλευρά του, παρουσίασε αύξηση της τάξης του 1%.

Στον αντίποδα, βέβαια, δεν έλλειψαν και οι ρευστοποιήσεις, με τη μετοχή της Viohalco να υποχωρεί σημαντικά κατά 4,3%. Κατά 2,5% διολίσθησε και η μετοχή της Aegean, ενώ στο -1,8% τερμάτισε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα.

Συνολικά, 45 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 63 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 21 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,6 δισ. ευρώ, οριακά αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News