Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 13:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν σε ακόμη υψηλότερα κέρδη

Χρηματιστήρια: Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν σε ακόμη υψηλότερα κέρδη

Oι επενδυτές στη Wall Street αποχαιρέτησαν το 2020 με ισχυρά κέρδη και με την «υπόσχεση» για ακόμη μεγαλύτερα το 2021, στοιχηματίζοντας ότι το ράλι θα συνεχισθεί, έπειτα από μια χρονιά που έμοιαζε περισσότερo με τρενάκι του τρόμου, ειδικά μετά το σοκ του Μαρτίου και την έλευση της πανδημίας.

Τα κέρδη δεν περιορίσθηκαν μόνο στη Wall Street. Οι επενδυτές στοιχημάτισαν σχεδόν σε κάθε στοιχείο ενεργητικού, από το bitcoin μέχρι τις αναδυόμενες αγορές και τα κρατικά ομόλογα, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης θα τροφοδοτήσει με περισσότερα «καύσιμα» το υφιστάμενο ράλι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ελλοχεύουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να χαλάσουν το κλίμα ευφορίας. Όμως οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα μέτρα στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με την έναρξη του εμβολιασμού, θα επαναφέρουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, διατηρώντας το ανοδικό momentum στις διεθνείς αγορές.

Ο S&P 500 σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο 33ο ιστορικό του ρεκόρ. Ο δείκτης ανέκαμψε 68% από τα χαμηλά του Μαρτίου, παρότι στη διάρκεια εκείνου του μηνός είχε χάσει περισσότερο από το ένα-τρίτο της αξίας του. Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές. Την ίδια στιγμή, σημαντική είναι και η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των εταιρικών τίτλων, μετά τις αναταράξεις στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές ομολόγων αποχαιρέτησαν το 2020 με κέρδη. Αλλά και στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού έχουν επιστρέψει κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι, παρότι τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα υπό του μηδενός για πρώτη φορά στην ιστορία.

Οι προκλήσεις για το 2021 πολλές. Πολλοί μιλούν ήδη για ένα τρίτο κύμα στην πανδημία του κορωνοϊού και η διαδικασία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού προχωρά με αργούς ρυθμούς. Στις ΗΠΑ, oι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια για την ανάδειξη μελών της Γερουσίας αποτελούν ακόμη έναν παράγοντα ρίσκου. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τις διάφορες απειλές. 

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μια ώθηση προς τα πάνω», εκτιμά ο Πίτερ Έσελε, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στην Commonwealth Financial Network. Σύμφων με τον κ. Έσελε, οι αγορές μετοχών βρίσκονται στα πρώτα στάδια ενός πολυετούς ράλι. 

Από την άλλη πλευρά, η αγορά options «βλέπει» μεγαλύτερη μεταβλητότητα τον Ιανουάριο από ό,τι τον Δεκέμβριο, εξαιτίας των επαναληπτικών εκλογών στην Τζόρτζια. Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν έστω μία θέση στη Γερουσία, θα διατηρήσουν ισχνή πλειοψηφία.

Πέραν τούτου, η διαρκής παρουσία των κεντρικών τραπεζών, που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα στρέφει τους επενδυτές σε αναζήτηση ενεργητικού που «υπόσχεται» υψηλότερες αποδόσεις. Με πολλές τεχνολογικές μετοχές σε επίπεδα-ρεκόρ, οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας, εμπορεύματα, καθώς και μετοχές αναδυομένων αγορών.

Τα κέρδη αντικατοπτρίζουν την αισιοδοξία ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα ανεβάσει ταχύτητα στο δεύτερο ήμισυ του 2021, παρά τα όποια εμπόδια κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News