Business & Finance Τρίτη 10/11/2020, 16:22
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Game changer το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Αγορές: Game changer το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Οι χθεσινές ανακοινώσεις των Pfizer και BioNTech, αν μη τι άλλο, προκάλεσαν ντιλίριο ενθουσιασμού, καθώς επιτέλους ο πλανήτης είδε το πρώτο φως στην άκρη του τούνελ. Ακόμη κι αν χρειαζόμαστε αρκετή απόσταση να διανύσουμε έως ότου βγούμε απ’ αυτό το τούνελ.

Ως αποτέλεσμα, οι ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν ισχυρά κέρδη, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε διψήφια άνοδο, ενώ τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων υποχώρησαν ακόμη περισσότερο. 

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της πρώτης αυτής αντίδρασης ήταν οι τράπεζες, οι αεροπορικές και ταξιδιωτικές εταιρείες, ο κλάδος της ψυχαγωγίας κ.ο.κ. Δηλαδή όσες εταιρείες και όσοι τομείς της οικονομίας επλήγησαν σημαντικά από τα lockdowns και την πανδημία. 

«Αλλαγή παιχνιδιού»

Για πολλούς αναλυτές, άλλωστε, οι ευχάριστες ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου αποτελούν παράγοντα, ο οποίος αλλάζει τα πάντα, δίνοντας μια νέα προοπτική για την παγκόσμια οικονομία και τις μετοχές διεθνώς.

«Το 2021 επρόκειτο να αποτελέσει ένα έτος αβεβαιότητας, αλλά τα νέα για το εμβόλιο αλλάζουν τα πάντα» επισημαίνει η Σούνι Χάρφορντ, επικεφαλής της UBS Asset Management, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC. 

«Το εμβολιο επιταχύνει τις εξελίξεις και θέτει το 2021 σ’ ένα διαφορετικό και πιο θετικό πλαίσιο» σπεύδει να προσθέσει, παράλληλα, εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία της. 

Ανάγκη για νέους πρωταγωνιστές

Το γεγονός ότι στο ράλι της Δευτέρας ξεχώρισαν -μεταξύ άλλων- οι τράπεζες, αποδεικνύει ότι οι αγορές διψούν για νέους πρωταγωνιστές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλωστε, ο αδιαμφισβήτητος νικητής ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας. 

Πλέον, όμως, αυτό δεν αποκλείται και να αλλάξει. Εξάλλου , ο κίνδυνος κόπωσης σε εταιρείες, οπως η Amazon, η Google, η Facebook, η Alibaba, η Τesla κ.ο.κ. είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

«Οι επενδυτές χρειάζονται ποικιλία, να απομακρυνθούν από τον τεχνολογικό τομέα και τις εταιρείες των κατ’ οίκων υπηρεσιών» τονίζει ο Μαρκ Χαφέλε, αναλυτής της UBS Global Wealth Management. 

Ο ρόλος του Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, κατά τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους ο πλανήτης θα υποδεχθεί και τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρείται υπέρμαχος της περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης. Μίας επιλογής, η οποία πάντα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές.

«Η άρση των δύο κύριων πηγών αβεβαιότητας, των αμερικανικών εκλογών και της πανδημίας του κορωνοϊού, παρέχει στήριξη για τη μετατόπηση των επενδυτών από τα ασφαλή καταφύγια και τα ομόλογα, σε πιο υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία» συμπεραίνει ο Εμανουέλ Κάου, αναλυτής της Barclays. 

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι σε λίγους μήνες, καθώς η πραγματικότητα έχει αποδειχθεί αρκετά απρόβλητη -ακόμη και για τις αγορές. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News