Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 14:48
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» και τις αγορές η σύσταση του FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Παγώνει» και τις αγορές η σύσταση του FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έντονο προβληματισμό στις διεθνείς αγορές προκαλεί η είδηση ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν να παγώσουν οι εμβολιασμοί κατά της Covid19 με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, προκειμένου να διερευνηθούν περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων. Η εξέλιξη σε συνδυασμό με την επακόλουθη απόφαση της εταιρείας να καθυστερήσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη προκαλεί ανησυχία αφού πρόκειται για ένα μονοδοσικό εμβόλιο, στο οποίο οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη είχαν στηρίξει πολλά για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους. 

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση τα futures των αμερικανικών μετοχών βρέθηκαν σε τροχιά πτώσης, ενώ κινούνταν νωρίτερα ανοδικά. Τα futures του Dow Jones του δείκτη με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς στις 14:20 έδειχναν ότι το άνοιγμα της Wall Street θα βρει τον δείκτη σε πτώση άνω των 100 μονάδων. Στις 16:40 λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ο ιστορικός αμερικανικός δείκτης παρουσίαζε όντως πτώση 0,58% ή 195 μονάδων. Ωστόσο o S&P 500 παρέμενε εν πολλοίς αμετάβλητος. H μετοχή της J&J κατέγραφε την ίδια ώρα πτώση 2,6%. Στον αντίποδα οι μετοχές των Pfizer και Moderna εξασφάλιζαν κέρδη. 

Η αυξημένη το τελευταίο διάστημα όρεξη για ρίσκο, ξαφνικά κόβεται, καθώς περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα σημάνει η σύσταση του FDA για το εμβολιαστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, αλλά και άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, που είχαν ποντάρει στο συγκεκριμένο εμβόλιο, όπως αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η είδηση έχει ρίξει βαριά τη σκιά της και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει το σύνολο των κερδών που εμφάνιζε έως και πριν από λίγη ώρα. Οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη και Μιλάνο αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε οριακές απώλειες και κέρδη με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις έως ότου γίνουν περισσότερες πληροφορίες γνωστές. 

Η σύσταση του FDA και ο ΕΜΑ 

FDA και CDC ζητούν από τις πολιτείες να παγώσουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά  θροβώσεων. Και τα έξι περιστατικά ήταν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών. Μία γυναίκα πέθανε και μία δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους NYT.

Από την πλευρά του ο ευρωπαϊκός οργανισμός EMA έχει ανοίξει έρευνα για τέσσερα περιστατικά θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει το εμβόλιο στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις του εμβολίου είχε προγραμματιστεί να φθάσουν αύριο, Τετάρτη, ενώ από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου θα άρχιζαν οι εμβολιασμοί. Προφανώς το χρονοδιάγραμμα αυτό τώρα ανατρέπεται. 

moneyreview.gr  

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News