Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 15:30
REUTERS

«Αγοράστε μετοχές»: Στροφή 180 μοιρών για τα funds

«Αγοράστε μετοχές»: Στροφή 180 μοιρών για τα funds

Στροφή 180 μοιρών ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν οι επενδυτές διεθνώς, προχωρώντας στην υψηλότερη έκθεση στην αγορά των μετοχών από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, η στροφή αυτή εδράζεται στις θετικές εξελίξεις από το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι οποίες έχουν ήδη παράσχει ισχυρή ώθηση στα διεθνή χρηματιστήρια. 

Άλλωστε, ο Νοέμβριος αναμένεται να κλείσει με τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών, καθώς ο κοινός δείκτης MSCI αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών καταγράφει σωρευτική άνοδο της τάξης του 13%, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη από το sell-off του Οκτωβρίου.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι διαχειριστές funds προτείνουν την εκ νέου επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές, καθώς «βλέπουν» μεγάλες αποδόσεις και υψηλά κέρδη. «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα στηριχθεί από τις ειδήσεις για το εμβόλιο» σχολιάζει ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών funds.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, και ιδίως μετά το καλοκαίρι, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εγκατέλειπαν τα χρηματιστήρια και στρέφονταν σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως ο χρυσός, το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, επικαλούμενους τους οικονομικούς κινδύνους.

Έτσι, μοιραία, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, το ποσοστό τοποθετήσεων σε μετοχές ανερχόταν μόλις στο 41,4% επί των συνολικών επενδύσεων των funds. Όμως, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε στο 46,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 10ετίας.

«Οι προοπτικές των μετοχών είναι μεγάλες, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για επιστροφή στην ομαλότητα το επόμενο έτος» σημειώνει, από την πλευρά του, ο Τρέβορ Γκρέτχαμ, αναλυτής της Royal London Asset Management, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα για συνέχιση του παγκόσμιου χρηματιστηριακού ράλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News