Business & Finance Δευτέρα 16/11/2020, 12:05
ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: Γιατί βλέπει διατήρηση του χρηματιστηριακού ράλι το 2021

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για τις προοπτικές των μετοχών εμφανίζεται η Morgan Stanley, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να διακρίνει τρεις λόγους για τη διατήρηση του ανοδικού momentum στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, μια οικονομική ανάκαμψη τύπου V, μεγαλύτερη πρόοδος στη μάχη για την ανάπτυξη των εμβολίων και διατήρηση των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τις πιστωτικές αγορές και τις αγορές μετοχών το 2021, όπως εκτιμά η Morgan Stanley σε ανάλυσή της.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας συστήνουν στους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα και να πωλήσουν το δολάριο και το κρατικό χρέος. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι συνθήκες μεταβλητότητας θα μετριασθούν και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί όσον αφορά τις αγορές εμπορευμάτων.

«Η παγκόσμα ανάκαμψη είναι σταθερή, συγχρονισμένη και έχει στηρίζεται από τα μέτρα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, ακολουθώντας σχεδόν τη “φυσιολογική” ανοδική πορεία μετά την ύφεση. Εμπιστευτείτε την ανάκαμψη», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι αγορές μετοχών κινούνται κοντά σε επίπεδα-ρεκόρ, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η κυκλοφορία των εμβολίων, σε συνδυασμό με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Μερίδα όμως οικονομολόγων προειδοποιεί για τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες επαναφέρουν τα μέτρα-lockdown, στις προσπάθειες για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος Covid-19.

Η Μorgan Stanley έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες επενδυτικές τράπεζες όπως η JP Morgan Chase & Co. και Goldman Sachs με θετικές προβλέψεις για τις προοπτικές των μετοχών. Ο Μάρκο Κολάνοβιτς, στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών στρώνουν το έδαφος για ράλι των χρηματιστηριακώ αγορών, ενώ ο Ντέιβιντ Κόστιν της Goldman Sachs αναμένει σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας στην ομαλότητα την επόμενη χρονιά.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν εμπόδια και προκλήσεις στην πορεία προς την ανάκαμψη. Μεταξύ των κινδύνων αναφέρουν το χειρότερο του αναμενομένου δεύτερο κύμα κορωνοϊού και, μακροπρόθεσμα, την επιστροφή προς τη λιτότητα.

Η βασική πρόβλεψη της Morgan Stanley κάνει λόγο για ράλι του S&P 500 στις 3.900 μονάδες έως τα τέλη του 2021, υποχώρηση του δείκτη δολαρίου κατά 4% έως τα τέλη της επόμενης χρονιάς και προτίμηση στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων έναντι των investment-grade τίτλων. Παράλληλα, υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για τον χρυσό στα 1.825 δολάρια ανά ουγκιά το 2021 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1.950 δολάρια ανά ουγκιά, λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News