BUSINESS & FINANCE

Τα μεσαία «διαμαντάκια» του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ποιες μετοχές του Mid Cap ξεχωρίζουν

Τα μεσαία «διαμαντάκια» του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Παρότι η προσοχή των περισσότερων εστιάζει στις μετοχές των τραπεζών και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (σ.σ. τα λεγόμενα blue chips)  η ελληνική αγορά «κρύβει» και ορισμένα μικρότερα «διαμαντάκια», τα οποία υπεραποδίδουν σταθερά έναντι του Γενικού Δείκτη.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2021, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 8%, χάρη στο σημαντικό rebound της περιόδου Φεβρουαρίου – Μαρτίου, το οποίο «έσβησε» το -7% του Ιανουάριου και επανέφερε τις προσδοκίες για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ωστόσο, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, υπήρξαν επτά μετοχές του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες όχι μόνο υπεραπέδωσαν, αλλά κατάφεραν να καταγράψουν ισχυρότατα κέρδη, γεμίζοντας τις «τσέπες» των επενδυτών.

Ας δούμε, λοιπόν, αυτά τα μεσαία «διαμαντάκια» του Χ.Α.

  • Cenergy: Η μετοχή της εταιρείας συμμετοχών ξεχωρίζει στην σχετική λίστα, έχοντας καταγράψει «άλμα» της τάξης του 42,2% από τις αρχές του 2021, ενώ μόνο τον Μάρτιο σημείωσε κέρδη κατά σχεδόν 25%. Η τιμή κλεισίματος των 2,46 ευρώ βρίσκεται πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο (2,515 ευρώ) από την απορρόφηση των Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου, δηλαδή το 2017. Κι αυτό, χάρη στα άκρως θετικά οικονομικά μεγέθη των δύο θυγατρικών, αλλά και την εξαιρετική πορεία της μητρικής Viohalco.
  • INTRAKOM Συμμετοχών: Η μετοχή της εισηγμένης βρίσκεται στο +40,81% για το 2021 και στο +43% για τον Μάρτιο, κινούμενη στο υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2019, ως απόρροια των προοπτικών για ανάκαμψη της κερδοφορίας, μετά τις πιέσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άλλωστε, οι επιχειρηματικές κινήσεις, με υπογραφή νέων συμβάσεων ή ανανέωση παλαιών, προαναγγέλουν μια θετική οικονομική επίδοση για το τρέχον έτος.
  • ΑΒΑΞ: Η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας κινείται σε υψηλό τριών ετών, σημειώνοντας άνοδο κατά 24,12% από τις αρχές του 2021 και κατά 38,5% μέσα στον Μάρτιο. Κινούμενη στο 0,849 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018, η εισηγμένη έχει λάβει ισχυρή ώθηση από τη σύμβαση για την Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, αλλά και τη διεκδίκηση μιας σειράς άλλων έργων, όπως αυτό της Εγνατίας Οδού. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η εν μέρει στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, συμβάλλοντας στην ποικιλία των πηγών εσόδων του Ομίλου.
  • ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η δεύτερη θυγατρική του Ομίλου Κόκκαλη έχει εμφανίσει κέρδη ύψους 21,77% από τις αρχές του έτους, ενώ τις τελευταίες 30 ημέρες έχει παρουσιάσει ράλι κατά 23,6%, με την αξία της μετοχής να βρίσκεται στο 1,65 ευρώ, κινούμενη σε υψηλό πανδημικής περιόδου. Όπως και οι υπόλοιπες μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου, τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες, εν όψει μιας σειράς «χρυσοφόρων» συμβάσεων.
  • Πλαστικά Θράκης: Η θρακιώτικη εταιρεία βρίσκεται στο +19,58% για το 2021, χάρη στο αντίστοιχο ράλι του Μαρτίου, με αποτέλεσμα η μετοχή να κυμαίνεται στα 4,55 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Πώς εξηγείται αυτό; Μα φυσικά, στην ισχυρή κερδοφορία, ως απόρροια της διείσδυσης στον τομέα των ειδών προσωπικής υγιεινής, καθώς και της δυναμικής ανάκαμψης στον κλάδο των πλαστικών.
  • Κρι – Κρι: Η εταιρεία από την Κρήτη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τις επιδόσεις της, έχοντας κέρδη 17,74% μέσα στο α’ τρίμηνο, κινούμενη στα επίπεδα των 7,7 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Το επιτυχημένο business plan έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς, με τις πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό να απαρτίζουν το 50% του τζίρου των γαλακτομικών. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την πανδημική κρίση, μέσα στο 2020 η εταιρεία κατόρθωσε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την κερδοφορία της (14 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 από 12,45 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2019).
  • Τεχνική Ολυμπιακή: Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου, μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς, έχει ήδη αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της εισηγμένης να βρίσκεται στο +15,2% από τις αρχές του 2021. Η είσοδος στον κλάδο της ναυτιλίας και στον κλάδο της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται ότι θα παρέχουν νέα ώθηση στην εισηγμένη, καθώς πρόκειται για δύο πολλά υποσχόμενους τομείς της οικονομίας. Η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στο 1,6 ευρώ, καταβάλλοντας προσπάθεια επιστροφής στα προ-κρίσης επίπεδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News