Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 20:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιέσθηκαν τα έσοδα της Intracom στο 9μηνο

Πιέσθηκαν τα έσοδα της Intracom στο 9μηνο

Η πανδημία του κορωνοϊού άσκησε πίεση στην πορεία της Intracom στη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τα ενοποιημένα έσοδα να συρρικνωθούν κατά 14,1% και να διαμορφωθούν στα 312,6 εκατ. ευρώ, από 364 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Όπως επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της η σημαντικότερη επιβράδυνση στη δραστηριότητά της καταγράφηκε κατά το γ ΄ τρίμηνο του 2020. 

Παράλληλα η διοίκηση της εταιρείας τονίζει ότι παρά τα επιβαρυμένα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του έτους και την έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας,  παραμένει αισιόδοξη ότι οι όποιες απώλειες είναι ανακτήσιμες μέσα στα επόμενα έτη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Intracom:

«Σε απάντηση της από 18/11/2020 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με βάση τη συνήθη πρακτική της, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η INTRACOM HOLDINGS ανακοινώνει τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Ομίλου για το τρίτο τρίμηνο του 2020 και συνολικά για το εννεάμηνο του ίδιου έτους. Σε συνέχεια της μεταβίβασης της K-WIND την 25/6/2020, τα μεγέθη της δεν περιλαμβάνονται στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Για λόγους συγκρισιμότητας τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του 2019 έχουν αναμορφωθεί ανάλογα. 

Ενοποιημένες πωλήσεις 9M 2020 στα € 312,6 εκατ., έναντι πωλήσεων € 364 εκατ. το 9Μ 2019. 

EBITDA στα € 9,6 εκατ., έναντι € 20,2 εκατ. στο 9Μ 2019 

Με εξαίρεση την κατασκευαστική δραστηριότητα, οι υπόλοιπες δραστηριότητες του Ομίλου παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα.

Νέες συμβάσεις εννεαμήνου ύψους € 625 εκατ.

Ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων την 30/9/2020: € 1,3 δισ.

Η αρνητική επίδραση της πανδημίας στην κατασκευαστική δραστηριότητα του Ομίλου οδήγησε σε υποχώρηση των ενοποιημένων οικονομικών μεγεθών στο εννεάμηνο του 2020 έναντι του εννεάμηνου 2019, με τη σημαντικότερη επιβάρυνση να προέρχεται από το τρίτο τρίμηνο. Οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση κατασκευαστικών έργων που υλοποιούνται, όσο και στην υπογραφή νέων κατασκευαστικών έργων, επηρέασαν σημαντικά όλα τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε € 312,6 εκατ. έναντι €364 εκατ. το εννεάμηνο 2019, και η λειτουργική κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε σε € 9,6 εκατ. έναντι € 20,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η λειτουργική κερδοφορία ΕΒΙΤ του 9Μ 2020 είναι οριακά θετική, καθώς το Q3 2020 διαμόρφωσε ζημίες € 5,6 εκατ.

Ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου κατά το Q3 2020 παρουσίασε αύξηση € 17,4 εκατ. ως συνέπεια της ανάγκης ενίσχυσης των εταιριών με κεφάλαιο κίνησης. Την 31/12/2019, ο τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου ανερχόταν σε € 202 εκατ.

Η εξάπλωση του COVID-19 στον Όμιλο INTRACOM HOLDINGS έχει επίδραση κυρίως στην κερδοφορία του, στο βαθμό που επηρεάζει την κατασκευαστική του δραστηριότητα. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες αν και έχουν σημαντικά βελτιωμένα μεγέθη δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν την παραπάνω επίδραση. Το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα της πανδημίας και των απαραίτητων περιοριστικών μέτρων δεν αφήνουν περιθώρια ανάκτησης των απωλειών μέσα στο έτος, αντίθετα εκτιμάται ότι θα τα επιβαρύνουν περαιτέρω.

Επιπλέον, ο Όμιλος ελέγχει συστηματικά κάθε παράγοντα κινδύνου και εξετάζει την επίδραση της πανδημίας σε όλα τα στοιχεία του ενεργητικού του, προκειμένου νααποτυπωθούν εύλογα στις οικονομικές του καταστάσεις. Η εν λόγω επίδραση δεν είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί στην παρούσα χρονική στιγμή, δεδομένου του εξαιρετικά ρευστού περιβάλλοντος. 

Ο Όμιλος εφαρμόζει σχολαστικά όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων και συνεργατών του και διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών του.

Παρά τα επιβαρυμένα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη του έτους και την έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η Διοίκηση του Ομίλου, παραμένει αισιόδοξη ότι οι όποιες απώλειες είναι ανακτήσιμες μέσα στα επόμενα έτη». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News