Green Economy Παρασκευή 26/02/2021, 19:48
GREEN ECONOMY

Μνημόνιο Συνεργασίας Cenergy και ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του δικτύου υδρογόνου 

Μνημόνιο Συνεργασίας Cenergy και ΔΕΠΑ για την ανάπτυξη του δικτύου υδρογόνου 

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων με τη Cenergy, προκειμένου να κινηθούν από κοινού προς την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πέραν της ανάπτυξης σύγχρονου δικτύου διανομής υδρογόνου θα γίνει και μελέτη για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου. 

Επίσης στο πλαίσιο της συμφωνίας οι δύο πλευρές θα συνεργασθούν και στα projects «White Dragon» στη Δυτική Μακεδονία, όπως και στον αγωγό EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ συντονίζει το έργο «White Dragon», το οποίο -εφόσον υλοποιηθεί- δύναται να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της δυτικής Μακεδονίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 (σ.σ. οι περισσότερες έως το 2023), κάτι το οποίο ωστόσο δημιουργεί σοβαρά ζητήματα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των δικτύων τηλεθέρμανσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Cenergy Holdings SA ανακοινώνει πως στις 25 Φεβρουαρίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου, που αποτελεί τον κλάδο σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings, προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), το οποίο στοχεύει στην υλοποίηση κοινών δράσεων, για την προώθηση και την επέκταση της χρήσης του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας.

Αρχικό στάδιο της παραπάνω συμφωνίας, αποτελεί η ανάπτυξη όλων των απαραίτητων τεχνικών
προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην
Ελλάδα και η ανάλυση των προαπαιτούμενων για τη μετατροπή του υπάρχοντος δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να υποστηρίζεται η διανομή υδρογόνου.

Συμφωνήθηκε επίσης η διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών αναφορικά με δραστηριότητες προώθησης του υδρογόνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το καθαρό Υδρογόνο (European Clean Hydrogen Alliance) και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου (Hydrogen Europe). Παράλληλα, διαμορφώθηκε κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση πιθανών τεχνικών προκλήσεων στη μεταφορά αγωγών άλλων ανερχόμενων εναλλακτικών καυσίμων, όπως το βιομεθάνιο.

Επιπροσθέτως, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία σε θέματα σχεδιασμού, επιλογής υλικού και
πιστοποίησης για Έργα Στρατηγικής Σημασίας των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, όπως για παράδειγμα το φιλόδοξο Έργο “White Dragon” στη Δυτική Μακεδονία, ο αγωγός EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα σημαντικά έργα, τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη του οράματος της ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News