BUSINESS & FINANCE

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση στην Πειραιώς

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε διορθωτικές κινήσεις επιδίδονται από το πρωί οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης και αφομοίωσης των νέων υψηλών 13 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπιες απώλειες κατά 0,54% και υποχωρεί στις 868,86 μονάδες, χάνοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη (873,62 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 868,16 έως 874,55 μονάδες- με τον τζίρο να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, φθάνοντας τα 7,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί.

Η σημερινή νευρικότητα, η οποία εκδηλώνεται με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στους βασικούς τίτλους, δεν φαίνεται να επηρεάζει το ευρύτερο momentum, το οποίο παραμένει άκρως θετικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τους αναλυτές, στόχο της Λεωφόρου Αθηνών παραμένει η προσέγγιση αρχικά των 880 μονάδων και μετέπειτα των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την ανάκαμψη στα προ-κορωνοϊού επιπέδα.

Το αισιόδοξο κλίμα, το οποίο έχει ήδη «δώσει» πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) την προσδοκία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ακόμη και κάτω του 10% στα τέλη του 2021 (σ.σ. λαμβάνοντας υπόψη της επερχόμενες τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», β) την εισροή 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του έτους και γ) τις επιταχυνόμενες εταιρικές εξελίξεις. 

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς, εν μέσω των σεναρίων για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) δεν λειτουργούν πλέον σαν «βαρίδι» της αγοράς. Κι αυτό, διότι η καταγραφείσα συναλλακτική αναβάθμιση συνοδεύεται από γενικευμένη αγοραστική διάθεση όλων σχεδόν των δεικτοβαρών τίτλων, καλλιεργώντας τις συνθήκες επέκτασης και σ’ άλλους τίτλους μεσαίας ή και μικρής κεφαλαιοποίησης. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ολοκληρώνεται και το α’ τρίμηνο του έτους, με τον Γενικό Δείκτη, παρά το αρνητικό ξεκίνημα του Ιανουαρίου (-7%), να ολοκληρώνει την περίοδο με κέρδη κοντά στο 8% (8,85% τον Μάρτιο). Την ίδια ώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 6%, χάρη στο +13% του Μαρτίου, ενώ ο δείκτης FTSE Large Cap αποχαιρετά το α’ τρίμηνο με αύξηση 8,5% (9,5% τον Μάρτιο). 

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι η προτελευταία της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή -όπως και την προσεχή Δευτέρα- το Χ.Α. θα μείνει κλειστό λόγω της χρηματιστηριακής αργίας για το Πάσχα των Καθολικών.

Στασιμότητα στις τράπεζες

Επιστρέφοντας στο μέτωπο των τραπεζών, ο κλαδικός δείκτης κινείται σταθεροποιητικά, καθώς εναλάσσεται μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων, παραμένοντας στα όρια των 550 μονάδων, τα οποία απέχουν μόλις 25 μονάδες από το υψηλό έτους και το υψηλό 12 μηνών (575 μονάδες). 

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την χθεσινή αντίδραση (+8%), συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας άνω του 3%. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών παρουσιάζουν οριακές διακυμάνσεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν το +/-0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 0,02% 0,941 ευρώ
  • Attica Bank 0% 0,2135 ευρώ
  • Eurobank -0,49% 0,7366 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,27% 2,561 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,57% 0,435 ευρώ

Προβάδισμα για τους πωλητές

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές δείχνουν να ελέγχουν το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τις υψηλότερες πιέσεις να εκδηλώνονται στις μετοχές των Viohalco (-1,8%), Ελλάκτωρ (-1,65%) και Σαράντης (-1,6%).

Από την άλλη πλευρά, μικρού ευρους στηρίγματα παρέχουν στον Γενικό Δείκτη οι μετοχές των Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΠΕ, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει το +2,5% στη μετοχή της Ικτίνος.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 24 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 35 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 57,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News