Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Οι αγορές «ξεπερνούν» το σοκ του Archegos

Διψήφιες απώλειες για Nomura, Credit Suisse

Οι αγορές «ξεπερνούν» το σοκ του Archegos

Σταθεροποιητικά ξεκινούν τη νέα εβδομάδα τα κυριότερα διεθνή χρηματιστήρια, παρότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την στάση πληρωμών του αμερικανικού hedge fund Archegos.

Nomura και Credit Suisse, εξάλλου, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την έκθεσή τους στο συγκεκριμένο fund, πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Μπιλ Χουάνγκ, πρώην διευθυντής της επενδυτικής Tiger Asia.

Η κήρυξη της στάσης πληρωμών πυροδότησε την Παρασκευή μαζικές ρευστοποιήσεις, ύψους 20 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια των θεσμικών επενδυτών να θωρακιστούν έναντι του Archegos, το όνομα του οποίου αντλεί έμπνευση από την ελληνική λέξη «αρχηγός».

Την ίδια ώρα, πάντως, στηρίγματα στις διεθνείς μετοχές παρέχουν οι εξελίξεις στη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς η μερική αποκόλληση του πλοίου Ever Given δημιουργεί ελπίδες για σταδιακή εξομάλυνση των εμπορικών ροών.

Στο θετικό κλίμα συμβάλλουν, επίσης, οι προσδοκίες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες εδράζονται κατά κύριο λόγο στο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος συμπεριλαμβάνει μετοχές από 49 χώρες, κινείται σε οριακά θετικό έδαφος, χάρη στα μικρά κέρδη από τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία.

Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,3% και βρίσκεται στις 428 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο κατά 0,33% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,34%.

Παρ’ όλα αυτά, η Credit Suisse, πληρώνοντας το «τίμημα» της υψηλής έκθεσης στο αμερικανικό hedge fund, καταγράφει απώλειες άνω του 13%, σημειώνοντας την υψηλότερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 12 μηνών.

Κατά 16% υποχώρησε το πρωί και η μετοχή της Nomura στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, παρουσιάζοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοση όλων των εποχών. Κι αυτό, παρά την άνοδο του δείκτη Nikkei κατά 0,7% και τις 29.384 μονάδες.

Στη Wall Street, μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ του S&P 500 την Παρασκευή, τα μελλοντικά συμβόλαια στην προ-αγορά του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παρουσιάζουν μικρές απώλειες, λίγες ώρες πριν το επίσημο άνοιγμα της αγοράς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News