Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το «Οκ» για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το «Οκ» για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα που πρωταγωνίστησε το εμβόλιο της AstraZeneca και η έγκριση που εξασφάλισε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για συνέχιση της χορήγησής του, καθώς μετά από έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε σχέση του εμβολίου με περιστατικά αιματικής θρόμβωσης.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές τοποθετήθηκαν σήμερα στις μετοχές (σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ), μια ημέρα αφότου η Fed διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τα μέτρα στήριξης και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2023. Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να αναρριχηθεί στο 1,75% και σε υψηλό από τον Ιανουάριο του 2020. 

Η άνοδος αυτή δεν φάνηκε να επηρεάζει το σημερινό κλίμα, σε μια ημέρα κατά την οποία η Τράπεζα της Αγγλίας μετά το πέρας της δικής της συνεδρίασης διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,10%, όπως και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,40%, ωστόσο δεν ήταν ο φαρμακευτικός κλάδος που του πρόσφερε τη σημερινή στήριξη, από τη στιγμή που κατέγραψε κέρδη 0,49%, αλλά αυτοί των πρώτων υλών και των τραπεζών οι οποίοι και ενισχύθηκαν κατά 2,29% και 1,96% αντίστοιχα. 

Από τους επιμέρους δείκτες των κυριοτέρων χρηματιστηρίων ο γερμανικός DAX σημείωσε και σήμερα νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ κλείνοντας με άνοδο 1,23% στις 14.775,52 μονάδες, το έβδομο στις τελευταίες εννιά συνεδριάσεις, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας 

Μεγάλη μεταβλητότητα παρουσίασε η μετοχή της Volkswagen καθώς από το +3,4% έκλεισε με απώλειες 3,96%, μετά τη φρενίτιδα που έχει καταγραφεί στις τελευταίες συνεδριάσεις που την έχει καταστήσει την πιο ακριβή εταιρεία του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης με όρους κεφαλαιοποίησης, ενώ από την έναρξη της εβδομάδας το ράλι της έχει φθάσει σχςεδόν στο 18%. 

Πιο περιορισμένα τα κέρδη των υπόλοιπων χρηματιστηρίων με αυτό του Μιλάνου να προσθέτει 0,33%, του Λονδίνου 0,25%, ενώ του Παρισιού έκλεισε στο +0,13%. 

Στη Wall Street από την άλλη ο Dow Jones συνεχίζει και σήμερα ακάθεκτος σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και παρουσιάζοντας κέρδη περί του 0,50%, αντιθέτως με τους S&P 500 και Nasdaq οι οποίοι υποχωρούν περί του 0,40% και 1,45% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News