Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχνές απώλειες στην Ευρώπη στο κλείσιμο της καλύτερης εβδομάδας από τον Νοέμβριο 

Ισχνές απώλειες στην Ευρώπη στο κλείσιμο της καλύτερης εβδομάδας από τον Νοέμβριο 

Με υποτονικές απώλειες έκλεισαν την τρέχουσα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες στο «παρά πέντε», χάλασαν την ανοδική πορεία την οποία χάραξαν από την έναρξη μιας εβδομάδας, που ήταν η καλύτερη από τον Νοέμβριο. 

Ο Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,26%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος ήταν ο μακράν ο κλάδος με τη χειρότερη σημερινή εικόνα παρουσιάζοντας απώλειες της τάξεως του 2,11%. Ωστόσο στο σύνολο της εβδομάδας ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,52%. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έκαναν αναστροφή πορείας μετά τη διήμερη πτώση τους, προκαλώντας τριγμούς στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να σκαρφαλώνει εκ νέου σε υψηλό έτους.

Η στροφή 180 μοιρών συντελέσθηκε με την υπογραφή του Τζο Μπάιντεν και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο πλέον πήρε σάρκα και οστά. 

Το νέο πακέτο αναμένεται να προσφέρει ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να την επαναφέρει στους προ πανδημίας ρυθμούς. Η δυνητική ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθούν νωρίτερα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης (εξ αυτών το νέο πακέτο ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων) και εταιρείες οι οποίες επιβίωσαν μέσω αυτών των μέτρων να έρθουν ξανά στο προσκήνιο, όπως αυτές του κλάδου των υπηρεσιών. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τεχνολογικών εταιρειών οι οποίες ήταν οι μεγάλες κερδισμένες του «μένουμε σπίτι» εξαιτίας του κορωνοϊού, θα ατονήσει. Εξού και σε όλη τη διάρκεια των ρευστοποιήσεων στα κρατικά ομόλογα, οι επενδυτές προβαίνουν σε αντίστοιχα sell-off στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών. 

Οι προβληματισμοί αυτοί που ήρθαν για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, μεταδόθηκαν σήμερα και στην Ευρώπη με αποτέλεσμα πέραν του STOXX 600 να καταγράψει απώλειες 0,46% ο γερμανικός DAX και να βάλει τέλος στο απίστευτο σερί του των 4 ιστορικών υψηλών ρεκόρ, στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες της τρέχουσας εβδομάδας. Ανεπαίσθητες (0,06%) ήταν οι απώλειες του FTSE MIB στο Μιλάνο, ενώ αντιθέτως Λονδίνο και Παρίσι σημείωσαν κέρδη 0,36% και 0,21% αντίστοιχα. 

Ανομοιόμορφη και η εικόνα στη Wall Street με τον Nasdaq να κινείται υπό του -1%, τον S&P 500 να υποχωρεί περί του 0,27%, εν αντιθέσει με τον Dow Jones που ενισχύεται κατά 0,50%. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News