Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ DAX, Dow Jones και S&P 500

Σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ DAX, Dow Jones και S&P 500

Σε πλήρη εναρμόνιση βρίσκονται και σήμερα τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όχι μόνο σημειώνοντας κέρδη, αλλά καταγράφοντας και νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες «συμπλέουν» σήμερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παίρνοντας όμως ώθηση από διαφορετικούς λόγους. 

Στην Ευρώπη άπαντες ήταν στραμμένοι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από την οποία ανέμεναν να διαπιστώσουν πως θα κινηθεί κι ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν ακολουθήσει ανοδική πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η ΕΚΤ φρόντισε να καθησυχάσει τις χρηματαγορές, καθώς στην ανακοίνωσή της μετά το πέρας της συνεδρίασης, δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις αγορές κρατικών τίτλων χρέους από το επόμενο τρίμηνο, δείχνοντας ότι προτίθεται για άλλη μια φορά να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές, όποτε κρίνεται αναγκαίο. 

Τα άμεσα αντανακλαστικά της ανώτατης ευρωπαϊκής αρχής, ήταν ο καταλύτης για να ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση απουσία «παρατράγουδων».

Ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη έκλεισε και σήμερα σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 14.569,39 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,20% και δείχνει ότι δεν έχει καμιά διάθεση να κατέλθει από το πέπλο των υψηλών πτήσεων. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου στη Γερμανία από την περασμένη Δευτέρα έστω και με περιοριστικούς όρους, έχει αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ψυχολογία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κάτι που αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στο γερμανικό χρηματιστήριο. 

Εκ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων του Μιλάνου κατέγραψε τα περισσότερα κέρδη της τάξεως του 0,82%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την δημιουργία ενός fund ύψους 40 δισ. Ευρώ, που σκοπό θα έχει να παρέχει χρηματοδότηση σε ΜμΕ επιχειρήσεις. 

Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,72%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 πρόσθεσε 0,17% και κάπως έτσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +0,49%.

Στη Wall Street το χθεσινό μομέντουμ από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο που έτρεξε με ρυθμό 0,4%, διατήρησαν τα σημερινά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας, που έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν στις 712.000, από 754.000 μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για 725.000 νέες θέσεις. Μετά τον εφησυχασμό από την υποτονική άνοδο του πληθωρισμού (το προηγούμενο διάστημα οι προσδοκίες για επιτάχυνσή του επέφεραν αναταράξεις στις αγορές), τα σημερινά στοιχεία συνέτειναν στη θετική επίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών. 

Με αυτά τα στηρίγματα ο Dow Jones έχει καταρρίψει άλλο ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ, πέραν των 32.620 μονάδων, ο S&P 500 ακολούθησε υπερβαίνοντας το δικό του υψηλό ρεκόρ πλέον των τις 3.950 μονάδων, με τον Nasdaq να έχει χαράξει πορεία για το +3%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News